Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

05. 05. 2014.

Papska kraljevska kruna srpskog kralja Stefana Prvovenčanog

Državno-pravno, političko i kulturno nasleđe savremene Srbije podjednako pripada i zapadnoj i istočnoj evropskoj civilizaciji.

Papska kraljevska kruna srpskog kralja Stefana Prvovenčanog

Dobar primer odnosa Srbije sa zapadom je primer iz 1217. godine kada je Stefan Nemanjić, sin Stefana Nemanje dobio kraljevsku krunu od rimskog pape Honorija III. Okolnosti pod kojima je došlo da srpski pravoslavni vladar Stefan Nemanjić, stariji brat Save Nemanjića (Sveti Sava), primi kraljevsku krunu od rimskog pape, mogu se okarakterisati kao pragmatična politička težnja Nemanjića da i politički i civilizacijski budu prisutni i na evropskom zapadu i na evropskom istoku.

Stefan Nemanjić je bio veliki raški župan.Težio je da staru titulu srpskih župana zameni zvučnijom titulom srpskog kralja.U tom cilju, srednji sin Stefana Nemanje se, oženio bratanicom tadašnjeg vizatijskog cara Isaka II Anđela. Ta ženidba mu je omogućila sticanje višeg vladarskog dostojanstva koji bi mu darovao vizantijski car u Carigradu.

Usled promene na vizantijskom tronu, srpski veliki župan dobio je novu zvučnu titulu sevastokratora, ali ona je bila niže rangirana od vladarske titule despota. Nezadovoljan time, Stefan je iskoristio nove neprilike u kojima se našlo Vizantijsko Carstvo tokom Četvrtog krstaškog rata, pa je na zapadu Evrope sebi potražio kraljevsku krunu.

Kako su 1204.godine zapadni riteri osvojili Carigrad i Vizantijsko Carstvo, Srbija se u potpunosti okrenula traženju političkog oslonca na zapadu Evrope. U tom smislu, Stefan Nemanjić se razvodi od svoje prve žene, vizantijske princeze Evdokije i ženi se Anom Dandolo, unukom mletačko gdužda Enrika Dandola. Njen deda je u to doba postao najmoćniji vladar Evrope, jer bio idejni pokretač Četvrtog krstaškog rata koji se završio uništenjem Vizantijskog Carstva.Velika kulturna blaga opljačkane vizantijske prestonice od tada su se našla u Veneciji.

Brak Stefana Nemanjića sa unukom moćnog mletačkog dužda imao je zaStefana Nemanju velike političke koristi. On je srpskom vladaru omogućio da se približi moćnim političkim krugovima na zapadu ondašnje Evrope.

Kada je Stefan Nemanjić stabilizovao sve svoje unutrašnje i spoljno političke poteškoće u zemlji, on je započeo pregovore sa rimskim papom Honorijem III kako bi od njega dobio dostojanstvo srpskog kralja. Koristeći se uticajnim političkim vezama preko svoje žene, Venecijanke, Ane Dadolo, rezultat tih pregovora nije izostao.Ponašajući se kao pragmatični I iskusni političar i diplomata, veliki župan i sevastokrator Stefan Nemanjić je rimskom papi obećavao da će po dobijanju kraljevske krune, njemu za uzvrat “prevesti ceo srpski narod u rimo katoličku veru”.Ohrabren tim obećanjem, rimski papa Honorije III je srpskom vladaru uputio kraljevsku krunu.

Stefanovim krunisanjem za srpskog kralja 1217.godine srpskoj državi je priznata puna državna samostalnost I nezavisnost. Sa krunom, Stefan je dobio kraljevski naslov vladara Zete (Duklje), Dalmacije, Travunije, Zahumlja (Hercegovine), i “svih srpskih zemalja”. Iz tog razloga, Stefan Nemanjić je poneo nadimak Prvovenčani kralj.

Istorija-online

Izvor: Pressonline

Tagovi

Komentari (2)

ostavi komentar
Pedja [neregistrovani]
 [08.05. 2014., 12:23]

Nije istina

Stefan Prvovencani je krunisan u Moskvi od strane Vaseljenskog patrijarha Pajsija iz manastira Crna Reka. Ovo je samo provokacija raznih unijata i malih papskih sluzbenika, koji hoce da bace seme razdora medju Srbe. Dobro je poznato da se srpsko-rusko carstvo prostiralo od Lisabona do Tokija, a da je Car Dusan imao prvi svemirski program, zato sto je zemlja bila premala za srpsko nebesko carstvo.

Odgovori
Vidi odgovore
Lajavi [neregistrovani]
 [05.05. 2014., 11:46]

Tradicija

Oduvek su srpski vlastodršci bili spremni uraditi bilo šta samo da bi se dokopali i/ili održali na vlasti. Kako nekad, tako i danas.

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati