Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

05. 01. 2007.

KAKO MERIMO VREME

Kalendar Milutina Milankovića greši samo dve sekunde godišnje, gregorijanski 26 sekundi, dok julijanski za godinu dana napravi višak od čak 14 minuta i 14 sekundi. Srbi će posle 2100. godine Božić slaviti 8. januara po svetovnom kalendaru! NATO 1982. organizovao i finansirao naučni skup o srpskom naučniku.

SMR
S4

Kad je rimski imperator Gaj Julije Cezar od čuvenog aleksandrijskog astronoma Sozigena naručio kalendar, verovatno nije slutio da će on biti u upotrebi čak 2.050 godina i da će izazvati još jednu podelu među hrišćanima.

Kalendar je po njemu dobio ime julijanski, a danas ga koristi samo nekoliko pravoslavnih crkava, među kojima i srpska. Julijanski kalendar uveden je 1. januara 45. godine pre naše ere.Ovaj kalendar uneo je velike promene u drevni Rim, ali su kasnija istraživanja pokazala da nije tačan. Julijanska godina ima odstupanja od 14 minuta i 14 sekundi u odnosu na solarnu, što znači da se na svakih 128 godina dobije još jedan dan koji nije zabeležen. Tako je do danas nastala razlika od 13 dana.Sledeća reforma usledila je 1582. godine, kada je 24. februara papa Grgur XIII, po savetu nemačkog astronoma Kristofera Klavijusa i napuljskog fizičara i astronoma Alojzija Lilija, obznanio reformu julijanskog kalendara. Iz dotadašnjeg kalendara izostavljeno je deset dana, pa je posle četvrtka 4. oktobra 1582. računat petak 15. oktobar.

Po novom kalendaru greška je smanjena na 26 sekundi godišnje, što znači da će se jedan dan akumulirati na svakih 3.225 godina, odnosno nešto brže, pošto se tokom vremena dužina trajanja solarne godine smanjuje.Razlika između dva kalendara je ta što gregorijanski ima 97 prestupnih, a julijanski 100 na svakih 400 godina. U gregorijanski je uvedeno takozvano sekularno pravilo da su proste godine one koje su deljive sa 100, osim ako su deljive sa 400, kada su prestupne. To znači da su godine 1700, 1800, 1900, 2100 itd. prestupne po julijanskom, a proste po gregorijanskom kalendaru.

S4
S4

Milutin Milanković

Danas razlika između dva kalendara iznosi 13 dana, a nakon 2100. uvećaće se na 14 dana (što znači da će naš Božić padati 8. januara po svetovnom kalendaru).Kada je papa Grgur 1582. godine uveo novi kalendar, odmah su ga prihvatile Italija, Poljska, Portugal i Španija, a ubrzo i ostale katoličke zemlje. Protestantske zemlje prešle su na gregorijanski kalendar mnogo kasnije, a pravoslavne tek u XX veku.Najprecizniji proračun računanja vremena, međutim, dao je srpski profesor nebeske mehanike Milutin Milanković.

Na kongresu pravoslavnih crkava, koji je sazvao vaseljenski patrijarh Meletije 30. maja 1923. godine u Carigradu, Milanković je predložio reformisani kalendar, po kojem odstupanje od solarne godine iznosi samo dve sekunde (po gregorijanskom odstupanje je 26 sekundi, a po julijanskom 14 minuta i 14 sekundi!!!).Milankovićev kalendar do sada je ubedljivo najprecizniji. Srpski naučnik je svoj kalendar doveo na isti datum kao gregorijanski, i to tako da se dva kalendara potpuno poklapaju do 2800. godine.

Po Milankoviću, prestupne godine su one koje su deljive sa četiri bez ostatka, a sekularne godine su prestupne samo onda kada njihov broj vekova podeljen sa devet daje ostatak dva ili šest. Za obične ljude malo komplikovano, ali svakako najtačnije što je ljudski um ikada smislio, pošto bi Milankovićev kalendar trebalo korigovati tek posle 28.800 godina!!!

Svet sve više citira Milankovića

A

Pravoslavci već koriste Milankovića?!

Nažalost, do dana današnjeg kalendar Milutina Milankovića nije zaživeo, iako je bio prihvaćen na Svepravoslavnom kongresu 1923. u Carigradu. Pojedini naučnici i teolozi tvrde da pravoslavne zemlje, koje su u 20. veku prihvatile novi kalendar, vreme u stvari računaju po Milankovićevom kalendaru, a da će svet toga postati svestan 2800. godine. Najvažnija stvar oko koje se spore hrišćanske crkve kada su u pitanju kalendari, jeste način izračunavanja datuma Vaskrsa. Po gregorijanskom kalendaru, Vaskrs može da padne na dan ili čak i pre jevrejske pashe, što je nemoguće po odlukama Vaseljenskog hrišćanskog sabora održanog 325. godine u Nikeji (današnja Turska).

Tvorac najsavremenijeg kalendara u istoriji čovečanstva, Milutin Milanković, rođen je u Dalju u Baranji 1879. godine, kao najstarije dete oca Milana i majke Jelisavete. Školovao se u Beču, odakle je 1909. došao u Beograd, gde je započeo karijeru profesora i naučnika na Beogradskom univerzitetu.

Milanković je po profesiji bio građevinac, ali se bavio astronomijom, matematikom, geofizikom, ali on je pre svega utemeljivač moderne svetske klimatologije. Njegovo delo "Kanon osunčavanja Zemlje i njegova primena na problem ledenih doba" predstavlja najznačajnije delo srpske nauke u 20. veku, a njegov proračun količine osunčavanja i srednje godišnje temperature površine Marsa i donjeg sloja Marsove atmosfere kasnije je apsolutno potvrđen kosmičkim istraživanjima.

Svet je genije Milutina Milankovića definitivno priznao 10. decembra 1976, kada su u časopisu "Nauka" objavljeni konačni rezultati opsežnog petogodišnjeg projekta, a čiji je osnovni zadatak bio da pruži odgovor na pitanje jesu li Milankovićevi proračuni iz raznih oblasti bili tačni ili ne. Bili su tačni. Delo srpskog naučnika postalo je potom predmet intenzivnog izučavanja čitavih timova stručnjaka. Koliko je ono važno, pogotovo iz oblasti klimatologije, svedoči i činjenica da je jedan od organizatora naučnog skupa o Milankovićevom delu, održanom 1982. godine u Palisadu (SAD), bio i NATO pakt!

Od 1993. godine Evropsko geofizičko društvo na svojim godišnjim skupštinama redovno dodeljuje medalju "Milutin Milanković".Veliki srpski naučnik umro je 12. decembra 1958. godine. Za sobom je ostavio niz udžbenika, a posebno su korišćeni oni iz nebeske mehanike, koju je predavao na Beogradskom univerzitetu od 1909. do 1955. godine. Milanković je naš najcitiraniji naučnik u svetu, a posebno je interesantno da ga, kako vreme prolazi, citiraju sve više i više.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati