Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

18. 12. 2011.  - Autor: Stanko Stamenković

Hašišari svih zemalja, zaoibiđite Amsterdam

Dosta je bilo: Zemlja klompi, lala, vetrenjača i Haškog tribunala odlučila je da od sledeće godine ograniči prodaju „veselih cigara" zbog porasta kriminala i sve više zavisnika od droga.

s
Crni dan za hašišare sa svih meridijana! Holandija je odlučila da od sledeće godine ukine jedinstvenu ponudu, koja je privlačila hiljade veselih ljubitelja marihuane i hašiša.
Holanđani planiraju da uvedu nove propise kojima će već od maja 2012. biti ograničena prodaja „veselih cigara" turistima, zbog porasta kriminala i sve više zavisnika od opojnih droga.
s
Izgleda da su holandske vlasti shvatile da je drogiranje uzelo previše maha, a sve je počelo tako bezazleno, kada je procenjeno da su marihuana i hašiš lake droge, a svakom građaninu dozvoljeno da uzgaja pet biljaka po punoletnoj glavi porodice. Sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, demokratska vlada primetila je da su mladi prihvatili hipi filozofiju i ozbiljno se navukli na marihuanu, „spid", LSD i ostale rastavljače mozga.

Šašave biljke

a

Liberalni Holanđani

Holandija je, pored slobodne prodaje lakih droga poznata i po drugim zakonima zbog kojih je dobila epitet najliberalnije zemlje na svetu. „Lale" mogu da se pohvale da su prve uvele pravo glasa za žene, abortus je legalizovan 1984. godine, a prostitucija je ravonpravna sa svim ostalim profesijama. Sklapanje istopolnih brakova zakonito je od 2001. Holandska država je posebno pažljiva prema osobama sa posebnim potrebama. Tako, na primer, muškarci sa invaliditetom jednom mesečno imaju pravo da o trošku države posete bordel.

Tadašnja ministarka zdravlja Irena Vorink procenila je da je eksperimentisanje sa drogom, alkoholom i duvanom prirodni proces u toku odrastanja. Da bi smanjila štetu od takvog ponašanja, proglasila je kanabis za najmanje zlo među drogama i preporučila kolegama iz vlasti da prestanu da proganjaju one koji gaje ovu biljku za lične potrebe. Zatražila je i da centri u kojima se okupljaju mladi u svoju ponudu unesu hašiš i marihuanu. U tim centrima je nastao prvi zametak kofi šopa, odnosno kafane u kojoj je i dan-danas moguće pušiti drogu, koja će u sledećim decenijama proslaviti Amsterdam.
Ministarka zdravlja tako je pokrenula revoluciju, a istorija kaže da je već 1980. najbolje seme za uzgoj kanabisa stiglo u Amsterdam iz SAD. Formirane su i prve državne firme koje se bave razvojem šašave biljke, a pet godina kasnije, Holanđani su mogli da se pohvale sopstvenim, brendiranim vrstama opijata - „skank 1", „severna svetla"...

Cveta hašiš-turizam

Sledeće dve decenije Holandija postaje prava meka za pušače svih vrsta, a 8. maj je ustanovljen kao dan kada se proslavlja slobodna upotreba marihuane. Toga dana u Amsterdamu se okupljaju umetnici, muzičari i bendovi, a žurka je dugotrajna i žestoka. Zahvaljujući hašiš-turizmu, Holandija je razvila multimilionsku industriju za proizvodnju opojnih droga.
Šta da rade hašišari koji sada grickaju nokte u strahu da neće uspeti da provere kako izgleda ući u kafanu i naočigled nekog nasmejanog policajca popušiti hašiš? Za utehu, holandska vlada će postepeno uvoditi zabrane tako da će sve do 2013. turisti moći da posećuju kofi šopove.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage