Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

27. 12. 2017.  - Autor: Pressonline

HRVATI KOJI SU NAPUSTILI ZEMLJU NE ŽELE DA SE VRATE NI ZA BOŽIĆ: Žao nam je što nismo otišli i ranije, Hrvatska nam uopšte ne nedostaje!

Sve više i više mladih ljudi iseljava se iz Hrvatske, ali za razliku od nekadašnjih gastarbajtera, koji su hrlili u domovinu za praznike, danas se mnogi ne vraćaju u Hrvatsku da provedu Božić sa porodicom.

HRVATI KOJI SU NAPUSTILI ZEMLJU NE ŽELE DA SE VRATE NI ZA BOŽIĆ: Žao nam je što nismo otišli i ranije, Hrvatska nam uopšte ne nedostaje!

Neki od njih još se privikavaju na drugačije običaje, hranu i proslavu Božića. Međutim, oni koji su inostranstvu već duže, za Dojče vele kažu da im Hrvatska uopšte ne nedostaje. Zagrepčanki Petri, koja sada živi u Dublinu, ovo je drugi Božić u Irskoj. Kaže da je i tamo komercijalizovan, ali da Irci imaju velike porodice i slave u krugu porodice uz pečenu ćurku i šunku uz hektolitre alkohola.

" Nema ponoćne mise, osim u velikim katedralama. Ukinuli su ih pre 15-ak godina jer su svi dolazili pijani", šali se Petra.

Na Badnji dan od popodne  sve se zatvara i ne radi ništa do 27. uključujući i javni prevoz. Dodaje da deca imaju božićne priredbe u školama.  Njena porodica slavi Božić sa još tri porodice iz Hrvatske, a u ovo vreme uvek je hvata nostalgija. Ipak, nije joj žao što je napustila domovinu.

"Fali nam, naravno, Božić u domovini uz porodicu, ali stiže paket sa slavonskim specijalitetima pa nam ništa neće nedostajati", kaže Petra.

K.K. živi sa mužem i decom već nekoliko godina kraj Liverpoola, na severu Engleske. Kaže da im nedostaje porodica, koja ih povremeno posećuje za praznike, kao što i oni za neke odu u Hrvatsku, ali ističe jednu zanimljivost.

"Sa prijateljima iz Hrvatske koji žive u blizini mnogo smo bliskiji nego što smo bili i sa dnim prijateljima u Hrvatskoj" kaže.

Izvor: Pressonline

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage