Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

15. 05. 2018.  - Autor: B92

Šta Brisel sprema za Sofiju posle "intervencije" Rahoja?

Agencija Beta je prenela verziju nacrta deklaracije koja će biti usvojena na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji 17. maja, uz napomenu da se tekst još usaglašava.

Šta Brisel sprema za Sofiju posle "intervencije" Rahoja?

Foto:Tanjug

U verziji dokumenta u koju je agencija Beta imala uvid navodi se da EU pozdravlja posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana evropskim vrednostima i principima i viziji snažne, stabilne i ujedinjene Evrope.

EU, pozivajući se na Solunski samit iz 2003, potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i odlučna je da intenzivira svoj angažman na svim nivoima kako bi podstakla političku, ekonomsku i socijalnu transformaciju regiona, uključujući kroz veću pomoć na osnovu opipljivog napretka u vladavini prava i socio-ekonomskim reformama.

 

Podsetimo, zvanični Madrid je i krajem aprila “izdejstvovao“ da zajednička deklaracija, koja treba da bude objavljena tokom Samita EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, kako se potpis španskog premijera ne bi našao pored potpisa zvaničnika teritorije koja je sebe proglasila državom.

 

Takođe EU pozdravlja opredeljenost partnera iz regiona za demokratiju i vladavinu prava, posebno kod borbe protiv korupcije, dobre uprave, kao i za poštovanje ljudskih prava i prava manjina. 

Navodi se i da EU podržava zalaganje partnera sa Zapadnog Balkana da nastave da rade na unapređenju susedskih odnosa, regonalnoj stabilnosti i uzajamnoj saradnji. 

Dodaje se i da će poseban naglasak biti stavljen na stvaranje novih mogućnosti za mlade koje će doprineti socio-ekonomskom razvoju Zapadnog Balkana. 

U nacrtu deklaracije se dodaje da je izgradnja "guste mreže veza i prilika" unutar regiona i sa EU od suštinske važnosti za približavanje građana i ekonomija i jačanje političke stabilnosti, ekonomskog prosperiteta i kulturnog i društvenog razvoja. 

"Obavezujemo se da unapredimo suštinsku povezanost u svim njenim dimenzijama: saobraćajnoj, energetskoj, digitalnoj, ekonomskoj i ljudskoj", navodi se u dokumentu. 

EU će pomagati zemljama regiona na razvoju digitalne ekonomije i održivih, ekoloških društava u skladu s Pariskim sporazumom. 

"Energetska sigurnost će biti prioritet, uključujući poboljšanje energetske efikasnosti, bolje prekogranične interkonekcije, diverzifikaciju izvora i ruta, kao i bolje integrisanje obnovljive energije", piše u nacrtu deklaracije. 

S tim u vezi, EU pozdravlja i opredeljenje partnera iz regiona da ubrzaju implementaciju pravnih tekovina u sklopu Energetske zajednice i Transportne zajednice, uklone barijere na granicama, kompletiraju regionalno tržište struje i sprovedu Višegodišnji akcioni plan za razvoj regionalne ekonomske zone iz jula 2017. 

Navodi se i da EU i partneri sa Zapadnog Balkana dele mnoge bezbednosne izazove koji zahetvaju koordinisanu akciju i podseća da se vrednost saradnje pokazala kod zauzdavanja priliva migranata. 

U nacrtu se ukazuje i da borba protiv terorizma i ekstremizma zahteva pojačanu saradnju. 

Ističe se i da su EU i partneri sa Zapadnog Balkana svesni da su rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala ključni za političku i socio-ekonomsku transformaciju i za regionalnu stabilnost i bezbednost u najboljem interesu građana. 

EU pozdravlja doprinos partnera sa Zapadnog Balkana njenoj Zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici i očekuje dalje produbljivanje saradnje u toj oblasti, posebno veće usklađivanje sa politikom EU o pitanjima od zajedničkog interesa. 

U nacrtu dokumenta navodi se i da se protiv dezinformacija i drugih "hibridnih aktvnosti" treba zajedno boriti kroz bolju saradnju i jačanje otpornosti (na pretnje), sajber bezbednosti i strateške komunikacije. 

U nacrtu dokumenta navodi se i da EU pozdravlja nameru Hrvatske da bude domaćin samita EU-Zapadni Balkan tokom svog predsedavanja EU (u prvoj polovini) 2020. 

Dodaje se i da kada je reč o ubrzavanju unapređenja života građana u oblastima povezivanja i bezbednosti, EU pokreće Sofijsku agendu prioriteta za EU i Zapadni Balkan, koja predstavlja dodatak na deklaraciju. 

Tom agendom obuhvaćene su mere i koraci za jačanje podrške vladavini rpava i dobroj upravi, veće angažovanje na pitanjima bezbednosti i migracija, podršku za socio-ekonomski razvoj uz poseban fokus na mlade, veću povezanost, digitalnu agendu i podršku pomirenju i doborsusedskim odnosima na Balkanu, navodi se u dodatku uz nacrt deklaracije za Samit u Sofiji.

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage