Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

24. 09. 2020.

Masažom do zdravlja

Refleksologija prstima pronalazi tačke isceljenja na tabanima, šakama, licu... Pritiskom na zone određenih organa oslobađa se blokirana energija koja dovodi do pročišćenja organizma i uklanjanja tegoba.

Masažom do zdravlja

Foto:B92.net

Pritisak na određenu tačku stopala, šake, lica ili drugih delova tela može da dovede do oslobađanja od pojedinih zdravstevnih tegoba... Kod nepoverljivih, ova rečenica najčešće izaziva sumnju. Kod drugih se obično javlja radoznalost i želja da to provere. A upravo ovim načinom lečenja se bavi refleksologija, drevna istočnjačka holistička nauka, priznata i od zvanične medicine. 

- Naziv je dobila po refleksnim zonama ispunjenim tačkama koje se tretiraju. Po ajurevedskoj medicini u organizmu postoji 104, takozvanih marma bjangham tačaka precizno raspoređenih, ali ih je najviše locirano na stopalima, šakama i licu, gde se završava većina refleksnih zona. Svaka takva tačka označava određeni organ, a njenim tretiranjem otklanjaju se blokade koje remete normalan protok energije uslovljavajući određeni zdravstveni poremećaj. Telo je, inače, podeljeno sa deset vertikalnih linija, odnosno meridijana, kroz koje energija protiče. Nervni završeci na šakama i stopalima prenose duž kičmene moždine zapravo svaku vrstu informacije do mozga, koju mozak prerađenu dalje šalje u određeni organ. Pa tako i oslobođenu energiju koja pomaže zaceljivanju - objašnjava refleksolog Tatjana Jevđović. 

* Kako to izgleda u praksi? 

- Refleksoterapija se izvodi na više načina, a najzastupljeniji je drenažni pokret, kao i pritisak na određenu tačku. Pritisak može da se izvodi konstantno u mestu ili se okreće u jednom ili drugom smeru kazaljke na satu. Stimulisanje energije postiže se kruženjem palca u smeru kazaljke na satu, a ukoliko organizam treba da se umiri kružni pokreti se usmeravaju na levu stranu. Na taj način protok energije se usporava. Suština je da svakoj tački posveti do tri minuta masaže, zavisno od tehnike koja se primenjuje. Da bi se postigao željeni efekat tretiranje stopala bi trebalo da se obavlja jednom dnevno. Između dve terapije mora da prođe 24 sata, jer se radi o dubokoj detoksikaciji organizma. Zapravo, toliko je vremena potrebno da bi svi toksini izašli iz organizma, koji su glavni okidači za nastanak brojnih zdravstevnih poremećaja. 

* Postoji li redosled rada u refleksoterapiji? 

- Uglavnom se počinje od tačke solarnog pleksusa, odakle se napaja želudac, slezina, jetra i pankreas. Suština je da polako oslobodimo to mesto, jer nam se tek tada daje mogućnost da pristupimo drugim organima. Kada je reč o stopalu solarni pleksus se nalazi na sredini gde se spajaju jastučići. Na šakama je on takođe ispod jastučića palca. Već pri prvom tretmanu osoba može da oseti bolji rad želuca, a ukoliko je nervozna osetiće opuštenost i nadolazeći mir. Ovo je, recimo, veoma važno za studente koji osećaju tremu i nervozu pred ispit. Takođe, važna je i tačka hipofize, žlezde odgovorne za rad celokupnog tela, koja se nalazi na sredini palca. Njenim tretiranjem uspostavlja se nedostajuća harmonija u organizmu. 

* Da li je onda refleksologija način lečenja? 

- Refleksologija nije način lečenja, već pomoćna metoda, za koju mogu da se koriste prsti, štapići iz kineske i tajlandske medicine, a u poslednje vreme i laser. Bilo koji način da se primenjuje, olakšanje donosi u svakom smislu reči. Da bi dobro funkcionisao, neophodno je dubinsko pročišćenje organizma. Kod većine je on prepun toksina. Iz okruženja, hrane, od lekova... Mnogi u telu imaju i višak tečnosti, zbog koje se često javlja bol na određenom mestu. Primenom refleksologije delotvornost se oseća odmah nakon tretmana na kritičnim mestima. To najbolje osete osobe sa migrenama i drugim teškim glavoboljama, kao i oni koji pate od nesanice. 

* Postoji li priprema za ovaj vid terapije? 

- Pre dolaska na terapiju mora da se poštuju određena pravila. Hrana ne sme da se uzima ni pre, ali ni posle završetka terapije najmanje jedan sat, baš zbog pročišćenja organizma od toksina. Nakon toga poželjno je unositi voće i visoko energetsku hranu. Ali je zato čaša vode kao čistač obavezna pre tretmana. Nakon seanse trebalo bi popiti što više vode, da bi se mokrenjem organizam očistio od toksina. Posle seanse je poželjno i tuširanje, tako da se voda sliva niz glavu i celo telo, da bi se očistila aura. Od izutene važnosti je takođe da saglasnost za primenu refleksoterapije da ordinirajući lekar, jer samo zajedničkim radom može biti u potpunosti uspešna. Jedino je kontraindikovana za trudnice i žene za vreme menstrualnog ciklusa, hipertoničare i osobe sa malignitetom. 

TERAPIJA KOD KUĆE 

Refleksologija može da se primenjuje i u kućnim uslovima. Prvo treba potopiti stopala u mlaku vodu sa kašikom morske soli. Posle pet minuta toplim peškirom osušiti levo stopalo i početi masažu. Masaža se izvodi gnječenjem od vrhova prstiju prema peti. Na peti se zaustaviti i pritiskati palcem njen središnji deo. Zatim pomeriti palac ka unutrašnjoj strani stopala, tačnije na ivicu pete. Pritiskom na tu važnu tačku tretira se bešika i eliminiše višak tečnosti. 

Zatim se spiralnim pokretima kreće unutrašnjom stranom prema vrhovima prstiju. Masaža se nastavlja tako što se prvo kružnim pokretima masira središnji deo palca, a zatim blago izvuku svi prsti ponaosob da bi se oslobodili pritiska. Onda se sa oba palca ruku blago masiraju jastučići, gde su refleksne zone srca i pluća. Od jastučića se nastavlja blago spuštanje prema njihovoj sredini gde se nalazi solarni pleksus. Nakon masiranja ove tačke spuštanje se nastavlja spiralnim pokretima do tačke bešike i time je krug na levom stopalu završen i put za protok energije je oslobođen.

Zatim se prelazi na desno stopalo. Na njegovoj spoljašnjoj strani radi se debelo crevo, koje tu počinje a završava se na levom stopalu. Kreće se, naravno spiralnim pokretima, od ivice na gore, do sredine tabana, a onda ka njegovoj unutrašnjoj strani, sve do tačke bešike. Ukoliko su u organizmu prisutni toksini, prilikom pritiska ovih tačaka, vrlo često se oseti bol. Inače, osim debelog creva koje počinje na desnom, a završava na levom tabanu, tačke svih drugih organa postavljene su simetrično na oba tabana. 

KIČMA I STOPALA 

Kičma i stopala su delovi tela kojima se najmanje poklanja pažnja iako podnose najveći teret. Stopala su vrlo često u obući lošeg kvaliteta, a prenebregava se činjenica da je njihovo zdravlje preduslov zdravlja celokupnog organizma i u fizičkom i u psihičkom smislu. 

- Sa refleksološkog stanovišta vrlo je važno detaljno proučiti stanje u kome se stopalo nalazi. Na osnovu žuljeva, plikova, mladeža ili izgleda prstiju, možemo zaključiti u kakvom su stanju žlezde i organi određene osobe. Ako osoba ima žulj ili deformaciju na prstu u predelu koji se odnosi na grlo, odnosno vrat, vrlo je verovatno da ona ima problem sa izražavanjem. 

Stopala terapeutu služe kao računar, jer mu svaka pojedinačna tačka, poput dugmeta na tastaturi, omogućava da vidi sadržaj celokupnog organizma - slikovito objašnjava Tatjana Jevđović. 

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati