Foto:B92.net

10. Ostrige

Čuvenom ljubavniku Kazanovi svaki dan je navodno započinjao sa 50 ostriga kako bi ga pripremile za naporna poslepodneva. Kamenice su bile nezaobilazne i na poznatim rimskim orgijama, a rimski lekari su ih čak navodili kao lek za impotenciju. Deo razloga za njihovu povezanost s ljubavlju je njihov izgled, ali veza je i reproduktivni ciklus. Naime, ostrige ispuštaju mnoštvo reproduktivnog materijala direktno u more, što im omogućava spolajšnju oplodnju. Ali i pre nego što se znalo kako se kamenice reprodukuju, one su bile usko povezane s Afroditom - boginjom ljubavi i požude. Sve su školjke za nju bile svete životinje, a govorilo se da je rođena u školjci i da je biser njen sveti kamen.

9. Avokado

Avokado je bio omiljeno voće Luja XIV. Plod ima kremastu, meku teksturu i proizvodi senzualan osećaj kada ga jedete. Ali postoji još jedan, veći razlog, zbog kog se avokado ubraja u afrodizijake. Naime, ovo voće visi na stablima u paru, a toliko neodoljivo podseća na određen deo tela, da su ga Asteci zvali "ahuacatl", u prevodu "testis". Kada su Španci otkrili njihovu kulturu, avokado je već imao dobru reputaciju kao jedan od plodova ljubavi. Kada je voće plasirano na američko tržište, seljaci su za njega izabrali novo ime radi lakšeg izgovora, ali i da bi izbegli neprijatno konotaciju. Uprkos promeni imena njegov status afrodizijaka - ostao je nepromenjen.

8. Bademi

 Uverenje da su bademi afrodizijak datira još od antičke Grčke. Grčki parovi su blagoslovljeni bademima kako bi se osigurala plodna veza, a verovalo se da će devojka ako stavi badem pod jastuk sanjati svog budućeg muža. U Maroku se badem koristi se za "prenos" sreće mladenaca budućim generacijama. I dan danas ponegde je u svetu popularno da se gostima na venčanju poklanjaju paketići u kojima su praline od badema.

7. Nar

Datira još iz doba Afrodite, boginje koja je ovom afrodizijaku dala ime. Prema grčkoj legendi, upravo je Afrodita zasadila nar na na otoku Kipros. Otvaranje nara otkriva mnoštvo semena, a crvena boja je povezana s krvlju devica - a ona opet s konzumacijom braka.

6. Žabe

Svima je poznato da hemikalije koje izlučuju krastače izazivaju halucinacije, a neka tumačenja kažu da imaju i afrodizijska svojstva. Tradicionalna kineska medicina je iz tih toksina proizvela lek koji smanjuje otok, ali i stimuliše telo tako da produžava trajanje seksa. Ali, kada je nepravilno pripremljen - postaje smrtonosan.

5. Rog nosoroga

Početkom 20. veka, svetska populacija nosoroga brojala je oko pola miliona. Do početka 21. veka, taj broj je pao na svega nekoliko desetina hiljada, a svakim danom ova vrsta je bliža potpunom istrebljenju. Krivolovci su dobrim delom u svojim nedelima podstaknuti tvrdnjom da je rog nosoroga snažan afrodizijak. Koristi se u kineskoj medicini za razne svrhe - rasterivanje noćnih mora i zlih duhova, smanjenje bola od artritisa, lečenje prehlade i groznice, pa čak i kao protivotrov za zmijske ugrize.

4. Čokolada

Sadrži stimulans feniletilamina koji neki naučnici smatraju "hemikalijom ljubavi" i zbog toga se prilikom konzumiranja budi osećaj blaženstva. Kakao jača mišiće i živce, vraća energiju i povećava produkciju polnih hormona. Omiljeni slatkiš na svetu sadrži i supstance koje opuštaju, podižu raspoloženje i sreću, a stručnjaci neretko konzumiranje čokolade izjednačavaju sa osećajem zaljubljenosti. Zato ne čudi što je čokolada od davnina poznata kao "ljubavna bomba".


3 Salata - najjači anti-afrodizijak

Ako želite uspešnu noć u krevetu - držite usta podalje od salate. U drevnoj Grčkoj kada bi supruga mužu poslužila salatu, bio je to jasan znak - ništa od akcije. Postoje razne priče iz grčke mitologije vezane za salatu, ali sve se svode na jedno - ili salata, ili seks!

2. Med i medovača

Evo odakle naziv medeni mesec - medovača je alkoholno piće od meda za koje se dugo mislilo da povećava libido. Potiče iz drevne Persije, kada su parovi provodili 30 dana nakon venčanja pijući medovaču svake večeri. Zvali su ga "mesec meda", a kasnije je preimenovan u medeni mesec. Novija tumačenja kažu da nas med podstiče na zaljubljivanje jer sadrži značajne količine vitamina B i proteina koji pomažu reproduktivnom sastavu.

1. Beli luk

Možda vam se beli luk zbog jakog mirisa ne čini kao najbolji izbor, ali njegova istorija kao savršenog afrodizijaka jako je duga. U Talmudu piše da beli luk treba jesti petkom, jer je petak tradicionalno dan u kojem se ispunjavaju bračne dužnosti u krevetu. Beli luk ima nekoliko svojstava koji pomažu u seksualnim odnosima - daje osećaj topline celom telu, potiskuje glad, i ubija parazite u telu. Neki spisi takođe kažu da pomaže kod ljubomornih ispada... Pa, vi probajte, ako ste otporni na mirise...

PROČITAJTE JOŠ VESTI:

TAJNA OTKRIVENA: Evo kako Japanke izgledaju tako mladoliko

ISKRENA ISPOVEST ZAVISNICE OD SLATKIŠA: Šećer je kao nikotin!