Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

14. 11. 2019.

KRALJEVSKA NAMIRNICA: Pet recepata od PISTAĆA kojima nećete odoleti!

Pistaći spadaju u red onih zdravih namirnica koje možete da grickate bez griže savesti, ali i da ih na vrlo znaimljive i ukusne načine uvrstite u svoj jelovnik.

KRALJEVSKA NAMIRNICA: Pet recepata od PISTAĆA kojima nećete odoleti!

Foto:stvarukusa.rs

Ovi orašasti plodovi imaju dosta zdravstveni blagodeti po organizam. Pomažu srcu, sprečavaju dijabetes, odlični su za nervni sistem i stvaraju jak imunološki sistem. Bogati su antioksidansima, poput vitamina A i vitamina E.

U nastavku sledi pet činjenica o pistaćima koje možda niste znali, a potom i pet nesvakidašnjih predloga za ukusan obrok sa pistaćima.

1. Sjedinjene američke države su trenutno vodeći lider u proizvodnji pistaća i u proteklih šest godina njihova količina izvoza je udvostručena, i to sa 45 miliona kilograma na 122.

2.  Pistaći imaju manje kalorija nego bilo koji drugi orašasti plod, i zato se sa samo 3 do 4 kalorije po zrnu nazivaju još "mršavi orah". Studije su pokazale da ako jedete pistaće u ljusci, veća je verovatnoća da ćete ih pojesti manje, jer sami otpatci će vas vizuelno opomenuti kada je dosta.

PROČITAJTE JOŠ:

DOMAĆA SNIKERS TORTA: Tako kremasta, karameličasta i puna kikirikija!

BOLJA OD ORIGINALA! Najukusnija verzija domaće nutele!

OBOŽAVAĆETE OVAJ SLATKIŠ: Čokoladni mus sa pomorandžama!

3. U odnosu na druge orašaste plodove, pistaći sadrže više kalijuma, koji može da smanji nivo kortizola (hormona stresa).

4. Konzumiranjem pistaća, dokazano se smanjuje nivo holesterola i umanjuje rizik od pojave raka. Oni su odličan izvor fitosterola, biljnih jedinjenja za koja je utvrđeno da smanjuju nivo LDL ili lošeg holesterola. Bogati su i antioksidansima koji se bore protiv raka (uključujući beta-karoten i lutein, koji daju pistaćima zelenkastu boju).

5. Crveni pistaći ne postoje u prirodi! Uvoznici boje pistaće u crveno, a ponekad i u zeleno, da bi prikrili mrlje koje nastaju prilikom tradicionalnih metoda žetve.

1. Pileće belo meso sa pistaćima

Ukoliko volite kombinaciju piletine i pistaća, ovo je pravo jelo za vas. Najpre očistite pistaće. Umutite jedno celo jaje, dodajte soli i bibera i izblendirajte sapilećim belim mesom. Rukama napravite vekne od pileće smese i u nju ubacite cele pistaće. Pospite je prezlom i ostatkom umućenog jajeta, i ubacite u rernu. Kada bude gotovo, poslužite uz bilo koju salatu.

2. Pesto od pistaća, idealan za špagete

Ovaj neverovatno ukusan pesto može poslužiti kao egzotičan namaz za bruskete, sendviče ili slane rolate ali je idealan za špagete nezaboravnog ukusa. Za njegovo pravljenje vam je potrebno pola šolje svežeg bosiljka, pola šolje peršuna, šolja očišćenih i proprženih pistaća, 2 čena belog luka, četvrtina šolje maslinovog ulja (ukoliko nađete ulje od pistaća još bolje), kašičica limunove kore izrendane ili ukoliko nađete limetu bolje ide zbog zelene boje, četvrtina šolje rendanog parmezana.

Sve sastojke zajedno stavite u blender i pasirajte dok ne dobijete smesu nalik pireu. Počnite sa četvrtinom šolje ulja i postepeno dodajte po potrebi.

3. Supa od mandarine sa pistaćima, neobična zdrava, čarobnog ukusa

Ova, na prvi pogled veoma neobična supa, je veoma zdrava, brza i jednostavna za spremanje a ovo doba godine je pravo za nju. Pijace su već pune mandarina a vitamn ckojima obiliuju je više nego dobrodošao u sezoni kojom se grip sprema da zagospodari.

U posudu sipajte litar vode (za 4 tanjira) i držite na vatri do tačke ključanja. Oljuštitešest mandarina i koru isecite na tanke sliščice. Tako isečenu koru, ubacite u vodu i ostavite da provri, potom smanjite vatru.

Kašikom izvadite kore, dodajte dve supene kašike šećera i nekoliko kašika bilo kog voćnog soka. Ostavite da provri i potom skinite sa vatre. Mesnati deo mandarine razdvojte na komadiće, dodajte u ohlađenu vodu, pospite pistaćima i uživajte u neobično ukusnoj supi.

4. Energetski doručak za početak dana

Za pripremu ovog doručka potrebno vam je svega nekoliko minuta a organizam će vam biti zahvalan tokom čitavog dana. Dve šake suvog voća i nezaobilazni pistaći, u kombinaciji sa jogurtom ili žitaricama u mleku obezbediće vam dovoljno energije potrebne za zadatke koji su početkom dana pred vama. Ukoliko se odlučite za varijantu u kojoj umesto jogurta ii mleka podluga bude sutlijaš, možete dodati i malo cimeta i uz to popiti i čašu ceđenog soka od pomorandže.

5. Baklava sa pistaćima

Potrebno vam je 400 - 500 g tankih kora za baklavu. Za pripremu fila: 4 jaja, 7 ravnih kašika šećera, 7 kašika griza, 125 g margarina, 1 dl mleka, 200 g mlevenih pistaća, a za sirup: tri puta po pola šolje šećera, 4 šolje vode, sok od 1 limuna.

Najpre umutite jaja sa šećerom, potom dodajte griz, margarin i mleko, pa nastavite sa mućenjem. Na kraju umešajte mlevene pistaće. Nauljite pleh istavite prvu koru. Premažite je uljem i preko nje stavite drugu koru. I nju premažite uljem, pa stavite tanki sloj fila. Nastavite sa slaganjem dok se ne utroši materijal. Na kraju premažite uljem. Oštrim nožem isecite baklavu na kocke ili trouglove (po želji). Pecite na 200 stepeni dok ne porumeni. Nakon toga, skuvajte sirup od šećera i soka od jednog limuna. Vrućim sirupom prelijte baklavu.


Izvor: Stvarukusa.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati