Povećaj veličinu slova
Vrati na prvobitnu veličinu slova
Samnji veličinu slova
štampaj
štampaj
Pošalji prijatelju
ČAROBNA BUNDEVA: Evo nekoliko fantastičnih recepata za ovu jesen!
Ako pripadate onoj grupi ljudi koja teško odoleva zanosnom ukusu bundeve, obradujte sebe i ukućane aromatičnim kuglofom, šarenim kolačima, brzom pitom, hrskavim pudingom ili vegan tortom.

Aromatični kuglof
Sastojci za testo: 3 jaja, 170 g smeđeg šećera, 150 g kristal šećera, 125 ml ulja,400 g pirea od bundeve, 240 g pirea od jabuka, 190 ml mleka, kašičica ekstrakta vanile, 450 g brašna, kašičica cimeta, po pola kašičice karanfilića i muskatnog oraščića, kašičica sode bikarbone, 200 g jabuka i 60 g oraha. Za glazuru:110 g smeđeg šećera, 60 g putera, 50 ml mleka, kašičica ekstrakta vanile i 125 g šećera u prahu.
U većoj posudi umutite jaja, postepeno dodajte šećer, ulje, mleko, ekstrakt vanile, pire od jabuka i bundeve i nastavite da mutite mikserom dok se masa sasvim ne sjedini. Prosejano brašno pomešajte sa cimetom, karanfilićem, muskatnim oraščićem i sodom bikarbonom, pa ga postepeno umešajte u smesu od jaja. Dodajte oljuštene i na kockice iseckane jabuke i usitnjene orahe. Testo sipajte u podmazan kalup za kuglof i pecite u rerni na 180 stepeni oko 60 minuta. Puter, smeđi šećer i mleko zagrejte na srednjoj temperaturi i kuvajte oko minut, uz stalno mešanje. Posudu sklonite s ringle, sipajte ekstrakt vanile, postepeno dodajte šećer u prahu, mešajte oko pet minuta, a zatim prelijte preko ohlađenog kolača.
Šareni kolači
Sastojci za koru:350 g crne čokolade, 50g čoko loptica, 100 g putera, 4 jaja, 250 g šećera, 2 kašike espreso praha, kašičica ekstrakta vanilei 150 g brašna. Za krem: 230 g neslanog krem sira, 150 g pirea od bundeve, 115 g šećera, 115 ml kisele pavlake, 2 jaja, kašičica ekstrakta vanile, na vrh noža muskatnog oraščića i soli, 2 kašičice brašna i rendana kora od pomorandže.
Puter i čokoladu otopite na pari, uz stalno mešanje, ali pazite da ne prokuva. Mikserom penasto umutite jaja sa šećerom i izmešajte sa ohlađenom čokoladom i ekstraktom vanile, a zatim postepeno dodajte brašno pomešano sa espresom. Na kraju umešajte čoko loptice. Pola količine testa sipajte u pleh (20 x 22 cm) obložen masnim papirom (testo ne bi trebalo da bude deblje od 1,5 cm) i pecite u rerni na 160 stepeni 15 minuta. Od preostalog testa ispecite još jednu koru. Krem sir umutite sa šećerom kiselom pavlakom. Dodajte jedno po jedno jaje, muskatni oraščić, ekstrakt vanile, so i prosejano brašno. Polovinu krema pomešajte sa rendanom korom od pomorandže, a drugu polovinu izmiksajte sa pireom od bundeve. Pleh izvadite iz rerne, koru premažite prvo kremom od bundeve, a zatim sa rendanom korom od pomorandže, prošarajte drvenim štapićem i pecite još 20 minuta. Pre serviranja kolač ohladite.
Brza pita
Sastojci za testo:300 g mlevenih badema, 6 kašičica putera, 2 jaja, 4 kašičice šećera o prstohvat soli. Za krem:400 g pirea od bundeve, 6 kašičica šećera, kašika gustina, 2 kašičice milerama, po kašičica muskatnog oraščića i cimeta, sok od pola limuna, manji komad đumbira (oko tri cm), 2 jaja i 4 kašike šlaga.
Mikserom dobro umutite mlevene bademe, otopljen puter, jaja, prstohvat soli i šećer. Testo sipajte u okrugli pleh obložen masnim papirom, pa ga rukama maksimalno izvucite uz ivicu pleha. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 10 minuta. Za to vreme, đumbir oljuštite i izrendajte. U dubljoj posudi izmiksajte pire od bundeve, rendani đumbir, šećer, gustin, mileram, muskatni oraščić, cimet, sok od pola limuna i jaja koja ste prethodno umutili sa šlagom. Kolač nafilujte kremom od bundeve i vratite u rernu da se peče još 45 minuta na 180 stepeni. Servirajte sa šlagom.
Hrskavi puding
Sastojci za izmrvljeni keks:70 g zobenih kolačića, 25 g putera, 20 g smeđeg šećera i po pola kašičice citema i soli. Za krem od sira:80 g šećera u prahu, 200 ml slatke pavlake, 120 g neslanog krem sira i štapić vanile. Za puding krem:200 g pirea od bundeve, 2 pudinga od vanile, kašičica cimeta, četvrtina kašičice mlevenog đumbira i prstohvat mlevenog karanfilića.
Zobene kolačiće sameljite u blenderu ili izmrvite oklagijom, dodajte otopljeni puter, šećer, cimet i so i sjedinite. Smesu sipajte u pleh obložen masnim papirom i pecite u rerni na 175 stepeni pet minuta, povremeno promešajte kašikom. Mikserom umutite slatku pavlaku i prah šećer. Štapić vanile uzdužno isecite nožem, izvadite semenke, dodajte ih u krem sir, umutite, pažljivo sjedinite sa slatkom slatkom pavlakom i stavite u frižider. Puding skuvajte prema uputstvu na pakovanju, malo ga ohladite, a zatim dodajte cimet, đumbir, karanfilić i pire od bundeve. U dekorativne staklene činije ili čaše naizmenično ređajte izmrvljeni keks, krem od sira i puding sa bundevom, dobro ohladite i servirajte.
Vegan torta
Sastojci za koru:60 g badema, 100 g integralnog brašna, 75 g suvog grožđa, 60 g kokosa i kašičica,dve vode. Za krem: 300 g pirea od bundeve, 120 ml mleka, 80 g smeđeg šećera, 60 g putera, kašičica vanile, po pola kašičice cimeta i mlevenog đumbira i 60 ml ulja.Za karamel orahe:200 g oraha, 85 g smeđeg šećera i 60 ml vode.
Neoljuštene bademe sameljite u blenderu, dodajte brašno, suvo grožđe, kokos, kašičicu, dve vode i još kratko blendirajte. Testo izradite rukama, rasporedite po dnu kalupa za tortu i ravnomerno utapkajte prstima. U posudu stavite pire od bundeve, kratko umutite mikserom, dodajte šećer, puter, vanilu, cimet i đumbir, pa nastavite da mutite dok se masa ne ujednači. Na kraju sipajte ulje, mikser podesite na maksimalnu brzinu i mutite minut, dva. Krem sipajte preko kore i stavite u frižider da se hladi najmanje šest sati. Na umerenoj temperaturi zagrejte šećer i vodu. Kada šećer počne da se karammelizuje dodajte prepolovljene orahe i, uz stalno mešanje, kuvajte još pet minuta. Karamelizovane orahe sipajte preko torte i ohladite.
Nema komentara.