Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

28. 03. 2018.

Država u kojoj je kašnjenje jedna od najvećih uvreda

Dolazak na vreme za Švajcarce nije samo stvar bontona, već je i način života.

Država u kojoj je kašnjenje jedna od najvećih uvreda

foto: b92.net

Pripadnici ove alpske nacije tačnošću iskazuju poštovanje prema svojim prijateljima, poznanicima i kolegama i pokazuju da im je stalo do njihovog vremena. 

Ako se s nekim dogovorite za sastanak u 14 sati, Švajcarac će se pojaviti na dogovorenom mestu u 14 sati, a ne pet minuta prije ili kasnije. 

Mnogi stranci nisu upoznati sa ovim konceptom, zbog čega se neretko desi da uvrede svoje domaćine nepoštovanjem istog koda ponašanja.

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Šta je uzrok ovakvog ponašanja - niko tačno ne zna. Prema pojedinim navodima, na tačnost nacije je uticao geografski položaj. Reč je o alpskoj zemlji čija prosečna nadmorska visina iznosi od 500 do 800 metara, a najveći vrhovi prelaze 4.000 metara. 

Da bi sebi obezbedili hranu, Švajcarci su nekada morali da budu vrlo precizni u pogledu trenutka obavljanja poljoprivrednih radova kako bi uživali u plodovima bujne žetve. 

Tačnost ima brojne prednosti, ali i poneku manu. Na primer, taksiji gotovo uvek dolaze u dogovoreno vreme, a svi radnici odlaze na popodnevnu pauzu u 16 sati, pa je u to doba skoro nemoguće naći slobodno mesto u kafiću. 

Ali u Švajcarskoj nisu baš svi savršeno tačni. Nedavne studije pokazale su da vozovi državne švajcarske železnice u proseku kasne po tri minuta, što većina smatra neprihvatljivim ponašanjem. Naročito kad se uzme u obzir da japanski u proseku kasne samo 36 sekundi.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage