Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

16. 09. 2019.

Minerali čuvaju zdravlje vašeg ljubimca

Kalcijum i fosfor u ishrani zdravih pasa i mačaka često su deo pitanja i dilema njihovih vlasnika i odgajivača. Koliko im je potrebno kalcijuma? Da li je dovoljna količina koja se nalazi u industrijskoj hrani? Da li je kuji koja doji potrebno više kalcijuma?

Minerali čuvaju zdravlje vašeg ljubimca

foto: blic.rs

Kalcijum i fosfor su minerali koji se uglavom pominju zajedno jer zajedno čine najveći deo skeletnog sistema: 99% kalcijuma u organizmu nalazi se u kostima, 85% fosfora u organizmu povezano je upravo s tim „skeletnim˝ kalcijumom. Ostatak − 1% kalcijuma koji se nalazi u cirkulaciji, strogo je kontrolisan i nezavisan od količine unetog kalcijuma jer je vrlo važan za nervnu regulaciju, mišićne kontrakcije, održavanje transporta kroz ćelijske membrane i srčanu funkciju. Fosfor koji se nalazi u ostalim tkivima uključen je u skoro sve metaboličke procese u organizmu, kaže dr vet. med. Tamara Stanojević za sajt MAGAZIN PAS.

Odložena reakcija

Hrana namenjena kućnim ljubimcima mora da sadrži određenu, potrebnu količinu kalcijuma i fosfora u odgovarajućem odnosu (proporciji) - višak jednog od ova dva minerala u hrani rezultuje smanjenom apsorpcijom onog drugog. Za pravilnu apsorpciju ovih minerala potrebna je i odgovarajuća količina aktivnog vitamina D, što se takođe obezbeđuje odgovarajućim unosom hrane.

 

Foto: M. Rašić / Privatna arhiva

Hranjenje hranom koja nema odgovarajući odnos ili dodavanje suplemenata može dovesti ili biti vrlo bitan faktor u nastajanju problema u razvoju skeleta kod mladih životinja, ali još češće se zdravstveni problemi manifestuju tek kod odraslih životinja, najčešće kao različite bolesti skeletnog sistema (patološke frakture, zapaljenja, displazija kukova...). Metabolizam kalcijuma je takav da se njegov nedostatak u hrani u organizmu može "kompenzovati" u dužem periodu, zato se i posledice neodgovarajuće ishrane mladih životinja u vreme intenzivnog rasta obično vide tek kad porastu. Ovo je naročito slučaj sa psima velikih rasa koji vrlo intenzivno rastu i potrebne su im veće količine kalcijuma, ali i veće količine od preporučenih takođe su razlog kasnijih oboljenja skeleta. To znači da je pridržavanje okvira koji su dati za količinu kalcijuma i fosfora u obroku uslov za zdrav koštani sistem bilo psa bilo mačke.

Gledajte deklaracije

U idealnim uslovima, ili bolje rečeno prirodnim uslovima, životinje jedu da bi zadovoljile pre svega energetske potrebe - na taj način one unose i dovoljne količine ovih minerala. Kako se danas kućni ljubimci uglavnom hrane gotovom, industrijskom hranom - a one kvalitetnije su izdiferencirane prema uzrastu i stanju životinje, treba pratiti deklaraciju koja pokazuje namenu hrane. Hrana za štenad treba da bude kalorijski "jača" i da sadrži veći procenat kalcijuma nego hrana za odrasle. U slučaju ishrane šteneta hranom za odrasle koja je kalorijski "slabija", ono će, da bi zadovoljilo nutritivne potrebe, uneti veće količine hrane, a samim tim i mnogo više kalcijuma nego što mu je potrebno. Hranjenje šteneta tokom dužeg perioda većim količinama kalcijuma vodi u problem skeletnog sistema.

Bez obzira na komplikovan odnos kalcijuma i fosfora u hrani i organizmu, današnja saznanja nam omogućavaju da vrlo pažljivim sklapanjem obroka izbegnemo nedostatak ili višak ovih minerala.

Živinsko meso

Izvori kalcijuma u hrani su mlečni proizvodi, živinsko meso, kao i ostala mesa (u industrijskoj hrani uglavnom su u obliku mesnog brašna) i kosti. Fosfor je mnogo prisutniji u različitim vrstama hrane, pre svega u svim vrstama mesa i ribe, tako da se pri pravljenju odgovarajućeg obroka za psa ili mačku mora voditi računa o nihovom važnom odnosu, koji je u najširim granicama od 1:1 do 2:1. Zajednički izvor za oba minerala jesu mlečni proizvodi i povrće. Koliko će kalcijuma i fosfora biti apsorbovano u organizmu zavisi od njihovog porekla i same životinje. Hrana koja sadrži više biljnih delova sadrži i manje biološki dostupnih minerala.

Preporuke

Koliko je potrebno kalcijuma psu ili mački zavisi pre svega od njihovog uzrasta i specifičnosti u vezi s određenim stanjima (graviditet, dojenje) ili rasom (male rase u odnosu na velike rase), piše sajt MAGAZIN PAS. Prema studijama rađenim na psima i mačkama različitih uzrasta i veličina, donete su preporuke, okviri za minimalne količine kalcijuma i fosfora u hrani pripremljenoj za kućne ljubimce. Za period rasta i reprodukcije to je 1% (0,8%) kalcijuma i 1% fosfora, a za odraslu životinju 0,6% kalcijuma i 0,5% fosfora. Optimalan odnos kalcijuma i fosfora u hrani, prema većini nutricionista, treba da bude 1,2:1 do 1,4:1.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati