Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

22. 12. 2014.  - Autor: Blic

Potrebno uložiti 1,6 milijardi evra u energetsku efikasnost

U Srbiji je do 2020. godine potrebno uložiti 1,6 milijardi evra da bismo dostigli prosek EU u potrošnji energije samo u zgradarstvu, rečeno je danas na četvrtom Samitu energetskih menadžera na temu održiva komunalna energetika, čiji je suorganizator bio Centralno-evropski forum za razvoj (CEDEF) .

Potrebno uložiti 1,6 milijardi evra u energetsku efikasnost

Na skupu, koji je okupio oko 50 energetskih menadžera i predstavnika lokalnih samouprava, predstavljeni su novi modeli finansiranja, kao i prednosti koncepta Enerdži sejving kompani (ESCO) ugovora i ugovora o javno-privatnom partnerstvu, ali i najbolje tehnologije koje mogu doprineti uštedama i boljoj energetskoj efikasnosti gradova.

Pametno upravljanje energetikom podrazumeva i primenu savremenih tehnologija u domenu javne rasvete, komunalnog otpada, vodosnabdevanja, sistema KGH, kao i sistema praćenja i kontrole i njihove primene, rekla je predsednik Upravnih odbora CEDEF-a Jovanka Arsić-Karišić.

Efikasnije i inteligentnije korišćenja resursa dovodi do značajnih ušteda, a time se unapređuje se kvalitet života građana i čuva životna sredina, istakla je ona i dodala da je u Srbiji potrošnja energije u javnim ustanovama daleko iznad proseka EU.

Miodrag Filipović, predstavnik KfW-a rekao je da je ta nemačka razvojna banka na osnovu pozitivnog iskustva sa realizacijom prethodnog projekta inicirala nastavak kreditne podrške za finansiranje javne infrastrukture u gradovima i opštinama Srbije, uključujući i njihova javna komunalna preduzeća.

Za ove namene je izdvojeno više od 30 miliona evra kreditne podrške koja će se kombinovati sa 4,6 miliona evra grant sredstava koje je obezbedila Evropska unija iz IPA fondova. Grantovi se dodeljuju za uspešno realizovane projekte u iznosu od 15 do 20 odsto od potrošenog kredita u zavisnosti od namene ulaganja. Podobne oblasti su: projekti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine na lokalnom nivou, rekao je Miodrag Filipović.

Direktor kompanije San enerdži Balkan (Sun Energy Balkan) Nenad Mitošević ukazao je da ta kompanija sprovodi projekte na osnovu ESCO koncepta, prema kome projekte energetske efikasnosti sprovode iskusne privatne kompanije čime se značajno poboljšava kvalitet ovakvih ulaganja.

On je istakao da se primenom ovog pristupa smanjuju operativni troškovi kao što su grejanje, rasveta, ventilacija i snabdevanje pijaćom vodom, finansiranih iz sredstava ESCO i plaćenih putem ostvarene uštede.

ESCO koji je ugovoren putem ugovora o energetskom učinku za uzvrat garantuje određeni nivo usluga što omogućava da sve investicije i pružene usluge budu pokrivene putem ostvarene uštede.

Kompanija San enerdži Balkan već realizuje nekoliko takvih projekata u Srbiji, rekao je Mitošević i dodao da postoji razlika u radu između objekta u novogradnji i renoviranim objektima u kojima se obično vrši izmena stolarije, fasada i uvođenje grejanja i hlađenja.

Ono što otežava proces u praksi jeste nedostatak organizacije, jer se stanari i dalje plaše promena i nemaju poverenja, ali verujem da bi adekvatnom edukacijom i ovakva situacija mogla da se prevaziđe, rekao je Mitošević.

Regionalni menadžer LG Elektroniksa (Electronics) Nenad Črnila ,ukazao je da ta kompanija proizvodi ekološki napredna rešenja čija je karakteristiku zaštitu životne sredine i uštedu prirodnih resura.

U fokusu nam je smanjenje potrošnje energenata, povećanje energetske efikasnosti i smanjenje emisije štetnih gasova. S obzirom na to da je cena struje u Srbiji i dalje najjeftnija u Evropi (0,6 evro centi) i da se prema poslednjim najavama neće menjati pre 1. aprila 2015. godine, krajnji korisnici svakako mogu osetiti prednosti grejanja na određene uređaje koji koriste električnu energiju", rekao je on.

Upravo iz tog razloga verujemo da će naši novi proizvodi u vidu Multi V i Terma V sistema, kao i klima uređaja omogućiti ne samo uštedu novca i električne energije, već i efikasnu zaštitu životne sredine i resura, dodao je Črnila.

Profesor Građevinskog fakulteta Jovan Despotović ukazao je da su gubici vode u Srbiji od 20 do 80 odsto.


"Beograd na primer ima drugi najstariji kanalizacioni sistem u Evropi, rekao je profesor Despotović i ukazao da se može postići velika ušteda energije i vodnih resursa, ali u mnogim opštinama nema dovoljno ljudi koji su stručni za ovu temu.


Dragan Šoškić, energetski menadžer, JKP Toplifikacije Lazarevac predstavio je dva projekta u domenu energetske efikasnosti: Ušteda u potrošnji goriva i električne energije u sistemima daljinskog grejanja opštine Lazarevac i Energetska rekonstrukcija predškolske ustanove Ub.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati