Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

25. 12. 2006.

TIRNANIĆ: PRIVREMENI IZBORI

U parlament ulaze sigurno samo SRS, DS i DSS. To se, po prilici, zove "ukrupnjavanje" političke scene. Ali, nijedna od pomenutih stranaka neće imati dovoljnu poslaničku većinu za samostalno formiranje vlade. Biće, prema tome, prisiljena na koalicione dogovore i sporazume

U skladu sa običajima svake predizborne kampanje, aktivirale su se i ovdašnje mnogobrojne agencije za istraživanje i sondažu javnog mnjenja. Budući da sam ranije, u više navrata, na podsticaj jednog "filozofa istorije", tumačio prirodu ovih agencija kao elemenata "industrije svesti", ovog puta ću se manuti svakog teoretisanja.

Uostalom, mnogo mi je interesantnija praksa. A u tome se, bogme, ne oskudeva. Ne prođe ni dan da nas agencije mističnih naziva liše najnovijeg istraživanja (na bazi "reprezentativnog uzorka") u pogledu izbornih šansi konkurentskih stranaka. Pa, tako, po jednom izveštaju, radikalima raste rejting, ali im, po drugom izveštaju, opada. Isti je slučaj i sa DS-om: i ta partija uživa sve više simpatija kod građana, što njene aktiviste sigurno ohrabruje u ideji da će nadvladati SRS i posle izbora oformiti vladu "punog kapaciteta", ali, kad tamo, međutim, ona sve slabije stoji u odnosu na DSS, kome takođe rejting istovremeno i opada i raste u skladu sa potrebama.

Još je zanimljivije prognoziranje šansi autsajderskih stranaka: jednog ponedeljka kaže se da pojedine među njima uveliko prelaze cenzus, te da će imati šta da kažu kod formiranja nove vlade, ali već u sledeći utorak stiže tvrdnja da od njihovog ufura u parlament nema ništa jer se u javnom mnjenju kotiraju toliko nisko da im je cenzus sve više mislena imenica. Nekakva ravnoteža ipak postoji: oni kojima su istraživači u ponedeljak prognozirali uspeh postaju narednog utorka protokolisani gubitnici, dok oni koji su dotičnog ponedeljka visili na grani lažne nade već u utorak mogu da krenu sa pripremanjem slavljeničke torte.

Tako, ukratko, stvari stoje. Lično ne sumnjam da neke od ovih agencija pošteno obavljaju svoj posao, kao što me isto tako ne napušta sumnja da su neke druge u službi nečijih partikularnih partijskih interesa ili da rade u korist štete nečijih individualnih iluzija. Jer kako bi se, da nije ovog potonjeg, mogla dogoditi pojava falsifikovanog izveštaja fantomske (znači, nepostojeće) agencije pod firmom postojeće agencije, koja, umesto da se bavi sopstvenim poslom, mora da arči vreme i energiju demantujući svoju umešanost u pomenutu kriminalnu radnju. No, svejedno, protiv ovakvih pojava ništa se ne može.

Nešto je drugo problematično. Enigma se sastoji u nedoumici čemu u nas, to jest danas i ovde, uopšte služe ovakva istraživanja kada je, avaj, i bez njih savršeno jasno kako će javno mnjenje odlučiti 21. januara. Stvari su, u tom smislu, kristalno evidentne. Polovina posednika biračkog prava neće uopšte izaći na izbore. Oni koji to pravo iskoriste učiniće na osnovu ranije etabliranih (ili novostečenih) simpatija prema konkretnim strankama i njihovim ideologijama.Tako da, bez ikakve dvojbe, i mimo svake "istraživačke prognoze", u parlament ulaze sigurno samo SRS, DS i DSS.

To se, po prilici, zove "ukrupnjavanje" političke scene. Ali, nijedna od pomenutih stranaka neće imati dovoljnu poslaničku većinu za samostalno formiranje vlade. Biće, prema tome, prisiljena na koalicione dogovore i sporazume. Radikali nisu spremni na bilo kakav kompromis u tom smislu: oni će se lako pomiriti sa tim da ostanu u opoziciji. Otuda je najverovatnija kohabitaciona koalicija DSS-a i DS-a, bez obzira na sve dosadašnje međusobne nesuglasice tih partija uz adekvatne optužbe za nesposobnost, korupciju i tako to. Međutim, hoće li one uspeti da se usaglase? Neće.

Biće im, u najmanju ruku, potreban još jedan "mlađi partner", koga valja tražiti među kombi-strankama. E, tada tek nastaje nevolja: jer je, pod jedan, mala verovatnoća da će neka mikropartija ili monstr-koalicija dostići cenzus, no, pod dva, ukoliko nekoj to ipak pođe za rukom, ona je neprihvatljiva kao saradnik ili DS-u ili DSS-u, čiji su "koalicioni kapaciteti" već iscrpljeni time što moraju da trpe jedna drugu.Nema nam druge nego da se polako pripremamo za još jedne prevremene parlamentarne izbore.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati