Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

31. 05. 2017.

Ajnštajn je bio u pravu: Važno otkriće o crnim rupama

Kada se kosmički materijal suviše približi crnoj rupi, na horizontu događaja biva progutan i nestaje iz vidljivog dela svemira. Naučnici su sada potvrdili i da sve crne rupe imaju horizont događaja u još jednom uspešnom testu za Ajnštajnovu opštu teoriju relativnosti.

Ajnštajn je bio u pravu: Važno otkriće o crnim rupama

foto: b92.net

Kako bi ispitali da li se unutar crne rupe nalazi neki čvrst objekat koji privlači i zatim uništava kosmički materijal ili je reč o horizontu događaja, istraživači Univerziteta u Teksasu su sa kolegama sa Harvarda najpre utvrdili koji teleskop može da primeti sudar zvezde sa crnom rupom. 

Izbor je "pao" na 1,8-metarski Pan-Starrs teleskop na Havajima, koji je prikupljao podatke o polovini neba severne hemisfere tokom perioda od 3,5 godina. To im je omogućilo da pronađu "tranzijente", odnosno objekte koji sijaju neku vreme, pre nego što počnu da blede. 

U prikupljenim podacima, tražili su tranzijente koji su imali karakteristike zvezde koja pada ka supermasivnom objektu i udara u čvrstu površinu, ali nisu pronašli nijednu. Da je teorija o postojanju čvrstog objekta unutar crne rupe tačna, bilo bi primećeno više od deset takvih tranzijenata. 

To sugeriše da horizont događaja zaista postoji. 

"Naš rad implicira da neke, a možda i sve crne rupe, imaju horizonte događaja i da materijal koji upadne u njih zaista nestaje iz vidljivog dela svemira", kaže Rameš Narajan, teoretičar iz Centra za astrofiziku Harvard-Smitsonijan. 

"Opšta teorija relativnosti je prošla još jedan test". 

Istraživači planiraju da nastave studiju, ali ovog puta koristeći mnogo veći LSST teleskop u Čileu.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage