Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

23. 06. 2015.

Zlatna medalja srpskom timu na Praškom kvadrijenalu

Srpski tim kustosa i umetnika dobio je Zlatnu medalju za pokretanje dijaloga na 13. Praškom kvadrijenalu, saopštio je danas PR Nacionalnog nastupa Srbije na toj uglednoj međunarodnoj izložbi scenskog dizajna.

BEOGRAD - Srpski tim kustosa i umetnika dobio je Zlatnu medalju za pokretanje dijaloga na 13. Praškom kvadrijenalu, saopštio je danas PR Nacionalnog nastupa Srbije na toj uglednoj međunarodnoj izložbi scenskog dizajna.

Nagradu je dobio kustoski tim naših selekcija za celokupan nastup - kustos nacionalne postavke Mia David za rad "Ne(Moć) - Odgovor(nost)", kustoski tim studentske selekcije koji predvodi Tatjana Dadić Dinulović za rad "Proces, ili šta je stvarno VAŽNO za mene", kao i svi umetnici i studenti u obe postavke.

Ovo je prvi put u istoriji Praškog kvadrijenala da je Srbija dobila nagradu, a svečano uručenje bilo je sinoć u prepunoj sali Arća teatra u Pragu.

Žiri je ocenio da su "srpski umetnici i srpski studenti posvećeni svim srcem ideji da su umetnost i umetnički proces povezani sa društvenom, političkom i ekonomskom stvarnošću".

"Reč je o scenskom dijalogu koji privlači posetioca i na njega deluje kako kroz vizuelna i prostorna rešenja, tako i kroz vođenu diskusiju", zaključio je žiri čiji su članovi istaknuti pozorišni umetnici: Antonio Araujo, Kirsten Dehlholm, Eloise Kazan, Dmitry Krymov, Joslin McKinney, Katrina Neiburga, Dominic Huber i Kamila Polívková, a među njima i naš Radivoje Dinulović.

Primajući nagradu teoretičarka scenskog dizajna Tatjana Dadić Dinulović rekla je da to čini "u ime više od 80 ljudi koji su radili skoro 18 meseci da bi ostvarili zajednički umetnički rad za Praško kvadrijenale".

"Pojam "Proces", u kontekstu problemskog okvira "Politika", shvatili smo u najširem smislu reči - od direktne reference na izbor Kafkine kuće za prostor nastupa u Pragu, preko shvatanja stvaralačkih procesa i procesualnosti u savremenoj umetnosti i kulturi, do uspostavljanja odnosa prema procesima koji određuju društveni, politički, ekonomski i ideološki karakter današnjeg sveta, i posebno Srbije u tom svetu", izjavila je ona.

Kako je dodala, nisu težili da proces zameni delo, ni u postupku izlaganja, ni u postupku nastanka, već su proces i delo posmatrani integralno, kao neraskidiva celina u kojoj nema ni smisla posmatrati ih jedno bez drugog, ili jedno naspram drugog, niti ima razloga za to.

"Mnogo je značajnije osvetliti unutrašnje doživljaje - kreativne i perceptivne, dakle, i u umetniku i u gledaocu, koji nastaju, razvijaju se i nestaju u procesu stvaranja, jednako kao i u procesu komunikacije između izvođača i gledalaca. Nije manje važno šta nam donose procesi komunikacije među nama samima, opet u obe uloge: i aktera i publike", rekla je ona.

Mia David je istakla da se nastup Srbije u Nacionalnoj selekciji Praškog kvadrijenala 2015. bavi politikom u njenom teorijskom i praktičnom značenju, kao i svim procesima koje ona pokreće u savremenom društvu. 

"Kada govorim o životu, polazim od Bađuove teze o četiri istine: naučnoj, politčkoj, umetničkoj i ljubavnoj. Ako pod istinom podrazumevamo dosledno sprovođenje onoga u šta verujemo, onda su racionalno (nauka), društveno (politika), duhovno (umetnost) i emotivno (ljubav) u stvari osnova života. Onog života kome težim, života koji pokušavam da živim", rekla je ona.

"U današnje vreme je nemoguće biti apolitičan, kad je politika u svim porama našeg života. Vreme je da se borimo za ono u šta verujemo bez obzira na to je li naša borba osuđena na propast. Ta borba je, kao i sve, uvek, deo širih procesa. Da li će se, kada i gde stvoriti kritična masa zavisi i od nas i od našeg delovanja", poručila je Mia David. 

Ona je podsetila da se u Nacionalnoj postavci i dalje, do 28. juna, smenjuju umetnici svaki dan, a da studenti izvode performanse u okviru Studentske sekcije i pozvala zvanice da posete naše postavke. 

Glavna nagrada Kvadrijenala Zlatna Triga PQ 2015 za najbolju izložbu dodeljena je timu iz Estonije koji se predstavio postavkom Unifed Estonia. Za tu nagradu su bile nominovane i postavke timova iz Letonije i Finske.

 

 

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati