Tom Lenard, dopisnik "Dejli mejla" iz Njujorka, napisao je manje ružičastu priču o nedavno preminuloj kraljici soula - od srušenog doma i oca sveštenika švalera, preko trudnoće u 13. do svetske slave - i životnoj borbi sa alkoholom i demonima prošlosti.

Areta Frenklin preminula je od raka pankreasa, bolesti koja joj je dijagnostikovana još 2010. Danima pre toga bila je u domu za terminalno bolesne. Iako joj je zdravlje godinama unazad bilo narušeno konuzumacijom alkohola, cigareta i hrane, tek prošle godine je objavila da se povlači iz muzike. 
Decenijama je bila i ostala ikona crne Amerike. Pevala je "Precious Lord" na sahrani Marina Lutera Kinga 1968. i nastupala na inauguraciji Baraka Obame više od 40 godina kasnije, 2009. Kada je pevala predsedniku još jednom, šest godina potom, snimili su ga kako briše suze i pre nego što je ona završila prvi stih, prenosi "Daily Mail".

Iako je bila najpoznatija po hitovima kao što su "Respect" i "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman", raznolikost i šarenilo njenog zvuka i žanrovi bili su zapanjujući i daleko širi od tradiiconalnih gospela, popa, džeza i ritam&bluza. 
Kada je 1998. Lučano Pavaroti otkazao nastup na dodeli "Gremija" zbog bolesnog grla, ona je utrčala da ga zameni 20 minuta pred početak i otpevala ariju "Nessun Dorma" kao od šale.

Dete iz rasturenog doma, ćerka sveštenika švalera koji je svoju službu pretvorio u orgije, zatrudnela je sa 12 godina a do 15. je već imala dvoje dece sa dva različita muškarca. Većinu života borila se sa alkoholizmom.
Obogaljena manjkom samopouzdanja, često je bila nemoguća diva – svađala se ljubomorno sa zvezdama, učestvovala u spektakulranim nastupima besa sa porodicom i kolegama. Sve vreme pobijajući tvrdnje da ima lične i probleme sa ponašanjem, Areta je davala sve od sebe da privatni život sakrije od javnosti. Ali, sve je izašlo na videlo u neautorizovanoj biografiji 2014, čiji je pisac, Dejvid Ric, bio rešen da otkrije njenu "pravu" priču, posle zvanične "sterilne" verzije objavljene 15 godina ranije koju je pevačica odobrila.

Novu verziju Frenklinova je opisala kao "laži i još više laži" ali nijedan izvor, uključujući njene najbliže rođake i prijatelje, nije demantovao niti jednu iznesenu tvrdnju.

Klarens Frenklin, Aretin otac i najuticajnija osoba u njenom životu, bio je neverovatno uspešan baptistički sveštenik. Nazvan "Sveštenikom zlatnog glasa", propovedanjem je počeo da se bavi kada je, sa 15, čuo glas iz daske koja gori. Njegove zapaljive cermonije prodavane su na pločama u stotinama hiljada primeraka.

Areta je bila jedno od petoro dece rođene u Memfisu, ali se proodica preselila u Detroit kada je ona imala četiri godine. Postala je dete-genije u gospelskom horu svoga oca, sa sedam je mogla da ponovi temu na klaviru nakon samo jednog slušanja (klavir je sama naučila da svira, ne poznajući note).

Otac joj je bio blizak sa Martinom Luterom Kingom, vozio je kadilak i nosio skupa odela sa cipelama od aligatorove kože. Njegova slava samo je raspalila njegovo promiskuitetno ponašanje, pa je napravio dete jednoj 12-godišnjakinji. Crkva mu je bila paravan za orgije koje su insajderi nazivali "seks cirkusom". 
Kada je Areta imala šest godina, majka ih je ostavila i preselila se u Bafalo, jer više nije mogla da trpi muževljeva neverstva. Umrla je kada je Areta imala devet godina a decu su podizale očeve sekretarice i devojke. 
Traumatizovana majčinom smrću i, možda, pod uticajem očevog pohotnog sveštenikovanja, Franklinova je postala veoma seksualizovana osoba od malena. Soul pevač Sem Kuk je nagovestio da su imali vezu kada je njoj bilo 12 a njemu 23. Prvog od četvorice sinova rodila je dva meseca posle svog 13. rođendana i nazvala ga Klarens, prema ocu. O sveštenikovoj reputaciji govori i to da su kružile glasine kako je on otac deteta. Kasnije je otkriveno da je to bio dečak iz Aretine škole.

Odlučna da uspe kao pevačica, napustila je školu sa 12 i pridrižila se očevom putujućem Karavanu gospela, gde je pevala i svirala klavir. Decu je odgajala njena baka po ocu, Velika Mama. Sećala se kako su se često susretali sa rasnom segregacijom, da su smeli da jedu samo u određenim restoranima i stajali na pumpama gde su znali da smeju da koriste toalet. 
Sa 18 je otišla u Njujork i potpisala ugovor sa "Atlantik rekordsom". Muzički uspeh pratila je privatna katastrofa. Prvi put se udala 1961. za Teda Vajta, kada je imala 19. Brutalni ulični kriminalac i makro iz Detroita, Vajt je finansirao Aretinu karijeru zaradom od pristitutki. Prema rečima producenta Otisa Tejlora, "nije se uzdržavao da je šamara niti ga je bilo briga ko ga gleda". 
Areta je kompulsivno jela i pila. Alkohol joj je pomagao da utrne bol od užasnog braka. Dok je pevala "Respect" 1967. na jednom koncertu, pripita je pala sa scene i slomila ruku. Kasnije je tvrdila da su je zaslepela svetla reflektora. Bivala je hapšena zbog nepoštovanja reda i zakona i neočekivano otkazivala koncerte. 
- Toliko je pila da smo mislili da je na ivici nervnog sloima – rekla je njena sestra Kerolin. 
Trećeg sina dobila je 1964. sa Vajtom. Razvela se od njega 1969. Sledeće decenije uspela je da drži opijanje pod kontrolom, ali ne i apetit. Seksualni život joj je i dalje bio haotičan a, kao i njenom ocu, slava joj je udarila u glavu. 
- Bila je Kraljica soula i mislim da je ponekad svoje mladiće tretirala kao sluge – rekao je Denis Edvards, nekadašnji dečko i glavni pevač "The Temptations". Sa svojim roud menadžerom Kenom Kaningamom 1970. je dobila trećeg sina, a 1978. udala se za glumca Glina Termana. Do tada je njena prva tura hitova počela da presušuje, ali Areta se uvek borila da zadrži relevantnost među publikom.

Njeno mentalno zdravlje bilo je krhko i često se osećala tlačenom zbog pritisaka muzičke industrije, pričala je njena sestra Kerolin.
- Plašila se da nije dovoljno dobra kao pevačica, dovoljno lepa kao žena ili dovoljno posvećena kao majka. Ne znam kako to da nazovem sem dubokom nesigurnošću. Branila se tako što je ili pila dok ne prestane anksioznost ili, kada je to prestalo da deluje, na neko vreme bi nestala, presabrala se i vratila pravo na scenu sa sve krunom nepristupačne dive – rekla je Kerolin.

Njen brat Sesil često ju je vodio u izolovanu kliniku u Konektikat zbog "nervne iznurenosti". Naizged bi se oporavila i vratila karijeri, samo da bi opet završila u bolnici.

Iziritirana glasinama o mentalnoj nestabilnosti, hranila je medije lažnim pričama o svom divnom životu, izmišljala misteriozne ljubavnike i jednom čak objavila da se udaje za čoveka koji o tome nije imao pojma.

Bila je vrlo ljubomorna na druge zvezde. Naročtio je u Barbri Strajsend i Dajani Ros videla pretedentkinje na njenu krunu.

Prijateljsktva sa kolegama su bila kratkog daha i svi su na kraju završavali na njenoj "šit listi". Kada je pevala duet 1989. sa Vitni Hjuston, tada najvećom pop zvezdom na svetu, Hjustonova je prokomentarisala da je Frenklinova delovala neprijateljski i rezervisano. Ušla je u studio kao Kraljica Areta, jedna i jedina diva, govorila je Vitni. Kada se ispostavilo da pesma (It Isn't, It Wasn't, It Ain't Never Gonna Be) neće biti hit, Areta je okrivila Vitni.
- Nedostaje joj mudrost i zrelost pevačice – prokomentarisala je mlađu koleginicu.
Ništa manje arogantna nije bila ni sa muškim zvezdama.
- Sukobi su bili njena specijalnost – rekla je Rut Bouen, njen agent i prijatelj. Imala je čarke i sa porodicom. Obe sestre su joj bile talentovane pevačice ali je žestoko takmičarski nastrojena Areta često pokušavala da im zakoči karijere.
Potom se sa njima posvađala oko zbrinjavanja oca koji je poslednjih pet godina proveo u komi, upucan u pokušaju pljačke 1979. Rešena da ne pokaže slabost, Areta nikada nije potražila profesionalnu pomoć psihijatra, iako je njena porodica bila ubeđena da joj je trebala. 
- Ona je svoju patnju pretvarala u gnev. Sva je bila u fazonu kraljice drame. Teško joj je da se nosi sa ekstremnom tugom i gubitkom. Umesto toga, ona pravi scene, besni i to besni bez razloga. To je ludo – govorio je njen brat Sesil.

Areta je vremenom počela da se plaši putovanja i letenja. Poslednji put je ušla u avion 1982. Putovala je autobusom specijalizovanim za turneje a čak i tada je odbijala da se vozi preko Stenovitih planina ili po lošem vremenu. Nemogućnost da peva bilo u inostranstvu bilo na zapadnoj obali SAD ozbiljno je umanjila njen uspeh.

Njen ego i karijeru, od svih ljudi, spasao je Bil Klinton. Željan da privuče glasove crnaca, zamolio ju je da peva na nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke 1992. 
Kada je postao predsednik, vratio joj je uslugu pozvavši je na svoju inauguraciju, da nastupa u Beloj kući i drugim povodima. Publicitet je ponovo pokrenuo njenu karijeru u posrtanju. 
Kupila je bundu od lasice tako veliku da joj je trebala posebna stlica za nju, recimo, kada je išla u pozorište.

Navika da se ne pojavljuje na koncertima ili u studijima ugrožavala je njene finansije, kao i ekstravagantni način života. Čuvena robna kuća "Saks Fifth Avenue" tužila ju je zbog duga od 262.000 dolara za cipele i bunde. Bila je to samo jedna od 30 tužbi koje su podneli njeni vodoinstalateri, cvećari, kuvari i ostali zbog neplaćenih računa za izvršene usluge. 
Da li sve ove priče na kraju imaju smisla, pitaće se fanovi, s obzirom da je bila jedan od najvećih glasova 20. veka. Kao što je sama Areta rekla jednom sestri Ermi: 
- Ako kraljica Elizabeta može da bude kraljica do kraja života, zašto to ne može i kraljica Areta?

Posvete na zvezdi Arete Frenklin na Bulevaru slavnih u Los AnđelesuFOTO: MIKE NELSON / EPA;
Posvete na zvezdi Arete Frenklin na Bulevaru slavnih u Los Anđelesu

Malo koji pretendent na njen presto bi pristao na ovu raspravu sa njom.