Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

02. 06. 2015.

Jun u galerijama Kulturnog centra Beograda

Kulturni centar Beograda u četvrtak, 4. juna, otvara tri izložbe u svojim galerijskim prostorima.

Jun u galerijama Kulturnog centra Beograda

Foto:Tanjug

BEOGRAD - Kulturni centar Beograda u četvrtak, 4. juna, otvara tri izložbe u svojim galerijskim prostorima.

U Likovnoj galeriji KCB-a biće predstavljena izložba "Umesto završetka" umetnika Nemanje Nikolića koja je bazirana na preseku dosadašnjih autorovih interesovanja za medij crteža, animacije i filma. 

Fascinacija sedmom umetnošću usmeriće Nemanjina prvobitna istraživanja forme i izražajnih potencijala crteža u složenija vizuelna promišljanja i uvezivanja likovnog i filmskog jezika. 

U animaciji, Nemanja se najčešće poziva na filmski opus Alfreda Hičkoka pronalazeći u poetici pomenutog reditelja neke idejne postavke i pravce daljih tematskih i formalno - stilskih razrada u umetničkom delovanju. 

Sadržaji psihološke napetosti i neizvesnosti, kao jedina narativna struktura novonastalih prizora, snažno su akcentovani Nemanjinim karaktersitičnim crtačkim izrazom koji će u aktuelnom izloženom radu "Panic Book" u sintezi sa tekstualnim zapisom dodatno pojačati njihov likovni efekat i dramaturški okvir. 

Seriju od više stotina crteža umetnik izvodi na stranicama knjiga i časopisa iz oblasti društvene i političke misli u socijalističkoj Jugoslaviji koje postaju svojevrsni mizanscen odigravanja Hičkokovih kultnih scena bekstva, masovne panike i straha.  

U galeriji Artget, publika će moći da pogleda izložbu fotografija "Ogledalo" Luke Klikovca, iz selekcije Jelene Matić, umetničke direktorke galerije Artget u 2015. godini. Serija fotografija "Ogledalo" Luke Klikovca predstavlja nastavak njegovog predhodnog projekta "Memento", u kojem se kroz fotografije mladih osoba na stolu za obdukciju bavi analizom života, smrti i vremena. 

U seriji "Ogledalo", on se fokusira na neostvarene želje, fantazije i nametnute ideale. Ukratko, na ono ka čemu tokom života svi manje-više stremimo, a što s njegovim prestankom postaje potpuno nebitno. Izložba obuhvata 10 fotografija iz ciklusa "Memento". Nasuprot njih, da bi se stvorio utisak ogledalne slike, nalazi se isto toliko fotografija iz nove serije.

Projekat Luke Klikovca okrenut je kritici društva, idealima, fikciji, ali isto tako se može povezati sa samom prirodom fotografije. Najveći apsurd opsesija vezanih za mladost, vreme, život i smrt jeste da isto ovo društvo, bilo na ličnom ili društveno-kulturološkom planu, ne može da zamisli život bez fotografije. A upravo je ona ta koja nas od prvog dana njenog, a i našeg postojanja konstatno podseća na prolaznost i kraj.

U galeriji Podroom predstavljamo izložbu "Ljubav je samo za sirotinju", umetnika Marka Tirnanića. Umetnik koristi ljubav kao temelj za razradu umetničkog koncepta izložbe, analizirajući je kroz polje društvene i lične kontrole. 

Istraživanje uloge pojedinca u demokratskom društvu i istraživanje njegove moći odlučivanja tema je kojom se Marko Tirnanić najčešće bavi u svom radu. Izložba u galeriji Podroom predstavlja strukturalnu i idejnu razradu prethodnih koncepata, koje sve povezuje borba za razvijanje individualne misli pojedinca. Publika je glavni činilac i nosilac koncepta, ona svojim odlukama daje odgovore na zadate okolnosti, koje umetnik postavlja. 

"Ljubav je za sirotinju" predstavlja umetničku instalaciju u prostoru, koja publiku selektuje, dovodeći svakog ponaosob u situaciju da se opredeli za okvire u koje ga sistem smešta i istovremeno pružajući mu mogućnost da se odupre istom. 

Izložba obuhvata pored prostorne instalacije, video radove, zvučne zapise i slike.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati