Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

25. 05. 2015.

Nova postavka u Kući cveća: Figure sećanja

Izložba pod nazivom "Figure sećanja" biće otvorena u ponedeljak, 25. maja, u Kući cveća. Novom postavkom biće obeleženo 35 godina od smrti Josipa Broza Tita i 70 godina od prvog štafetnog trčanja.

Nova postavka u Kući cveća: Figure sećanja

Foto:Blic.rs

Izložba pod nazivom "Figure sećanja" biće otvorena u ponedeljak, 25. maja, u Kući cveća. Novom postavkom biće obeleženo 35 godina od smrti Josipa Broza Tita i 70 godina od prvog štafetnog trčanja.

Detalj sa izložbe, foto: Stevan Kragujević

Izložba je napravljena sa idejom da prikaže mehanizme kolektivnog sećanja i na inovativan način interpretira muzejski fond, arhivsku građu i dokumentarni video materijal, povezujući ga sa savremenim trenutkom.

Za postavku je odabrana Kuća cveća, jer predstavlja jedno od najznačajnijih mesta sećanja koje se vezuje za bivšu Jugoslaviju i njenog doživotnog predsednika, Josipa Broza Tita, koji je u njoj sahranjen.

Autori izložbe su Vesna Mikelić, viša kustoskinja Muzeja istorije Jugoslavije, Marija Đorgović, kustoskinja Muzeja istorije Jugoslavije i Radovan Cukić, kustos Muzeja istorije Jugoslavije.

Tumačeći rituale iz doba Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), koji su se održali do danas i mesto koje u njima igraju pisana reč, predmeti i objekti u sastavu današnjeg Muzeja istorije Jugoslavije (MIJ), izložba istražuje na koji način različite društvene grupe stvaraju i održavaju sećanje na Jugoslaviju i Tita.

- Naziv izložbe sugeriše vezu između predmeta, rituala i ljudi, kao i njihovu međusobnu interakciju, provocitrajući posetioce da nađu svoje mesto u njoj.

Materijalizacija sećanja na Josipa Broza i Jugoslaviju, počinje upisima u Knjigu žalosti koja je ustanovljena maja 1980. godine, povodom Titove sahrane, da bi se po osnivanju Memorijalnog centra nastavila, kroz zapise u Spomen-knjigama i Knjigama utisaka. Kontinuitet u ostavljanju poruka koji traje do danas, kao i promena karaktera poruka, govore o njihovom značaju za stvaranje i održavanje kolektivnog pamćenja i predstave o Titu - navode iz Muzeja istorije Jugoslavije.

Ova praksa posthumnog obraćanja Titu, nadovezuje se na običaj koji je tokom njegovog života bio rasprostranjen kroz poruke upućene njemu lično - na posvetama poklona koji se danas čuvaju u tom muzeju. Najeksplicitniji primeri su štafete, kao pokloni u kojima je poruka najvažniji deo.

Izložba "Figure sećanja" obuhvata period pre i posle Titove smrti, počev od 1945. godine do 2014, kao i segment koji se odnosi na samu sahranu i podeljena je u tri celine.

Prva celina posvećena je štafetama koje su Josipu Brozu slate 25. maja, a koje u muzej i danas pristižu.

Izloženo je oko 200 štafeta različitih darodavaca - pionira, omladine, pripadnika raznih saveza i udruženja, poljoprivrednika, građana različitih gradova i sela, kolektiva različitih preduzeća, boraca, vojske.

 

Pored štafeta posetioci će moći da vide i video instalaciju - kombinaciju arhivskih snimaka nošenja štafete i sletova, kao i snimaka proslave 25. maja danas sa akcentom na Kumrovec i Beograd. Njihovo pozicioniranje paralelno sa arhivskim snimcima proslave ovog datuma omogućiće sagledavanje ovog datuma u kontekstu promena nastalih u poslednjih nekoliko decenija.

U delu koji se odnosi na period nakon Titove smrti, u multimedijalnoj formi su prikazani zapisi i poruke različitih pojedinaca i društvenih grupa. One prvenstveno pripadaju spomen-knjigama od 1982. godine do danas.

Knjiga utisaka, Kuća cveća 1998.

Važan segment ovog dela izložbe čine i knjige utisaka sa zapisima građana, radnih organizacija, udruženja i mladih iz nekadašnje Jugoslavije, a danas susednih država i celog sveta.

Poseban segment izložbe sadrži oko dve stotine fotografija i upisa u knjige žalosti od strane šefova država, ambasadora, predsednika i građana.

Kuriozitet izložbe predstavlja segment - Otvoreni depo u okviru koga će biti predstavljeni uobičajeni poslovi koje kustosi obavljaju prilikom evidentiranja i obrade predmeta.

Posebno 25. maja posetioci će biti u prilici da upoznaju na koji se način štafete tretiraju u kontekstu muzeja i kulturnog nasleđa, da dodirnu štafete, ali i da komuniciraju svoja sećanja. 

Specijalni program 25. maja činiće i emitovanje filmova koje je Tito gledao na Dan mladosti u bisokopskoj sali Muzeja 25. maj.

Izvor: Blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati