Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

20. 05. 2015.

Pokrenut evropski projekat "Keramika i njene dimenzije"

Premijernim otvaranjem izložbe "Keramika u kulturi življenja Evrope od baroka do danas" u Muzeju primenjenih umetnosti sinoć je pokrenut evropski projekat "Keramika i njene dimenzije".

Na otvaranju su prisustvovali Klaudija Kazali, direktorka Internacionalnog muzeja keramike "Faenca",Vilhelm Zimen, rukovodilac projekta "Keramika i njene dimenzije" i direktor Muzeja "Porcelanikon Zelb" i Ljiljana Miletić Abramović direktorka Muzeju primenjenih umetnosti.

Izložba "Keramika u kulturi življenja Evrope od baroka do danas",koja će trajati do 30.juna,povezuje devet evropskih muzeja iz  Italije, Španije, Velike Britanije,Nemačke, Republike Češke, Slovenije, Estonije, Letonije i Srbije koji u svojim kolekcijama imaju značajne zbirke keramike. 

Postavka je hronološki podeljena po vekovima i predstavljeno oko 150 predmeta iz  perioda od 16. do kraja 20. veka, a publika će imati priliku da na jednom mestu pogleda razvoj i upotrebu keramike kroz primere iz kulture življenja svake od zemalja.

"Evropski projekti uvek pružaju dobru priliku da se razmene i uporede saznanja različitih kultura. Ova izlozba pokušava da okupi nekoliko muzeja oko zajedničke teme i stimuliše dijalog o kulturama i tradicijama u oblasti keramike", rekla je direktorka Internacionalnog muzeja keramike "Faenca"Klaudija Kazali.

Ona je ukazala da je zajedničko svim tim muzejima njihova obaveza da prouče ulogu primenjene keramike u svakodnevnom životu kroz vekove, od baroka do danas. 

"Budući da svaka zemlja izražava posebne karakteristike, ukuse i umetničke sklonosti, umetnost keramike omogućava nam realan uvid u društveni i kulturni život tih zemalja" rekla je Kazali.

Izložba istražuje tradiciju keramike sa željom da podstakne poznavanje našeg sadašnjeg stanja, počev od keramičke proizvodnje za svakodnevnu upotrebu do velikih umetničkih i biotehnoloških mogućnosti savremene keramike.

Ona nosi snažnu poruku, sa željom da privuče pažnju širokih slojeva internacionalne  publike i fokusira se na odnos ljudi prema keramici iz više uglova: istorijsko - umetničkog, obrazovnog, kao i virtuelnog pristupa kolekcijama i baštini.

"Ova izložba je doprinela ujedinjavanju Evrope i kroz keramiku možemo da vidimo naše nasleđe i duh vremena koji nas je forimrao kakvi smo danas a takođe smatram da keramika ima budućnost", rekao je Vilhelm Zimen, rukovodilac projekta "Keramika i njene dimenzije" i direktor Muzeja "Porcelanikon Zelb".

Projekat "Keramika i njene dimenzije" je multidisciplinarni i kompleksni evropski projekat odobren od strane Evropske komisije u okviru programa "Kreativna Evropa" koji se bavi društvenim, tehnološkim i umetničkim aspektima keramike i porcelana, a u Srbiji je realizovan u saradnji MPU-a i Narodnog muzeja u Beogradu.

U okviru  projekta u Galeriji fresaka danas i sutra biće održan simpozijum "Keramika između promena i izazova - između prošlosti i sadašnjosti" čiji će fokus biti usmeren na različita polja keramike i njenu upotrebu u svim društvenim sferama, posmatranu u različitim društvenim i sociološkim kontekstima od baroka do danas.

Na simpozijumu će učestvovati 20 stručnjaka iz 10 evropskih zemalja, od kojih su većina eminentni evropski stručnjaci iz različitih oblasti keramike.

Cilj projekta je povezivanje evropskih institucija kulture,industrije, nauke i tehnike na polju keramike i porcelana kao i dokumentovanje upotrebe keramike u različitim evropskim geografskim, istorijskim i kulturnim kontekstima, počev od perioda baroka do danas, uz osvrt na izazove u budućnosti.

Zamišljen je kao vrsta nukleusa celog pomenutog projekta gde će kroz četiri sesije i otvorene diskusije eksperti iz različitih naučnih i stručnih oblasti predstaviti svoja dostignuća.

Posle Beograda izložba "Keramika u kulturi življenja Evrope od baroka do danas"  će će gostovati u još pet izložbenih prostora tokom naredne dve godine: Državni muzej Porcelanikon u Zelbu (Nemačka), Nacionalni muzej keramike u Valensiji (Španija), Internacionalni muzej keramike u Faenci (Italija), Muzej porcelana i galerija u Stouk on Trent (Velika Britanija), Estonski muzej keramike i porcelana (Estonija). 

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati