Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

U PROKUPLJU SE meĐusobno TUŽE JAVNA PREDUZEĆA

20. 09. 2012.

„Vodovod duguje milion za smeće

Neplatie - Austrijsko preduzeće Por Verner Veber, koje iznosi smeće, tužilo Gradski vodovod i Tržnicu zbog neplaćanja računa

Zbog duga koji prelazi milion dinara austrijsko preduzeće „Por Verner Veber", koje obavlja uslugu iznošenja smeća u Prokuplju, tužilo je prokupački „Gradski vodovod" i „Tržnicu". Dug Vodovoda je milion dinara, a gradske „Tržnice" je veći od dva miliona dinara!

Ipak, u oba preduzeća tvrde da su računi koje je ispostavljao „Por Verner Veber" nerealni i da su se nekoliko puta obraćali nadležnima da reaguju.

- Račun koji nam fakturišu za iznošenje i deponovanje smeća je 120 puta veći od računa koji mi njima ispostavljamo za utrošenu vodu. Tako je njihov poslednji račun prema nama bio 48.000 dinara, a naš njima 310 dinara. Gde je tu logika? Želimo da platimo, ali za realnu uslugu, a ne po nekom njihovom cenovniku u kome smo svrstani u najskuplju kategoriju, iako naša firma ne pravi već pere đubre - komentariše direktor prokupačkog „Vodovoda" Radoslav Milenković.

Na ovu preduzeće ljuti su u „Tržnici", jer se cena usluge iznošenja smeća određuje po kvadraturi a ne po količini ili nekim drugim realnijim merilima.

Koliko smeća, toliko para

- Naša dugovanja za 18 meseci su veća od dva miliona dinara. Mesečni računi su i do 117. 000 dinara. Predložili smo im da nam ispostavljaju račun po količini smeća koje sakupe, ali nije bilo razumevanja. Samo tražimo da njihova usluga bude merljiva, a ne proizvoljna i da znamo šta plaćamo - kaže direktor „Tržnice" Božur Milenković i dodaje da su više puta reklamirali račune, ali bez rezultata.

U čitavu priču uključilo se i prokupačko Opštinsko veće, koje je odlučilo da se naloži inspekcijskoj službi da predloži „Por Verner Veberu" da izvrši promenu kategorija za javna preduzeća, a samim tim i smanji cene svojih usluga.

- Nije dobro da jedna ustanova, čiji je delom osnivač i opština Prokuplje, tuži drugu gde smo mi takođe osnivači. Ranije su na sastanku direktori javnih preduzeća izneli problem oko cene usluga koje im firma za iznošenje smeća dostavlja svakog meseca. Zajednički stav je da su one nerealno visoke i da se mora naći rešenje koje će zadovoljiti obe strane - zaključio je predsednik Prokuplja Boban Lepojević.

Veliki računi za uslugu

On je dodao da je zadatak Odeljenja za privredu i finansije da od „Por Verner Vebera" zatraži izveštaj o količini izvezenog otpada sa teritorije prokupačke opštine, kao i finansijski izveštaj za prošlu i ovu godinu.

Na visoke račune usluge iznošenja smeća, koju od januara 2011. godine obavlja austrijska firma, ranije su se žalili i građani i neprofitabilna udruženja. Svi su istog stava da je cena po kvadratu pogrešna i da mora da se iznađe drugi model.

U prokupačkom „Por Verner Veberu" uputili su nas na niško predstavništvo firme, gde su nam rekli da prokupački „Vodovod" od početka nije dao ni dinara na ime usluge iznošenja smeća, a „Tržnica" uplaćuje mesečno pola iznosa računa.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage