Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BRUKA NA ČAČANSKOM GROBLJU - Nepoznati vandali poharali grobnicu Čuvenog vojskovoĐe

19. 09. 2012.

Oskrnavljen grob vojvode Stepe - NI NACISTI GA NISU DIRALI!

Odvalili venac - Sa Stepinog spomenika je otkinut lovorov venac od mesinga, dok je sa groba poznatog naučnika Milisava Gavrilovića ukradena njegova bista

Nepoznati vandali oskrnavili su u noći između nedelje i ponedeljka grob čuvenog vojvode Stepe Stepanovića na čačanskom groblju, kao i grob poznatog naučnika Milisava Gavrilovića, jednog od osnivača čačanskog Instituta za voćarstvo.

Sa Stepinog spomenika je otkinut lovorov venac od mesinga, koji su kradljivci, prema informacijama iz policije, najverovatnije prodali otpadu. Sa groba poznatog naučnika Milisava Gavrilovića ukradena je njegova bista, kao i mesingana korpa s voćem, koja je bila simbol njegovoj posvećenosti razvoju Instituta za voćarstvo.

Radnik na groblju DraganVasiljević kaže da je skidanje obeležja slavnom vojskovođi nezabeležena bruka i sramota ako se ima u vidu činjenica da je spomenik ostao netaknut za vreme nemačke okupacije.

Nema čuvara

- Ovo je užas! Radnik sam više od 12 godina, bio sam čuvar i susretao sam se sa huliganima koji kradu skoro sve što može da se skine sa spomenika. Danas nema ni čestitosti ni poštovanja mrtvih. Pa čak su i Nemci imali poštovanja prema Stepanoviću - kaže Vasiljević i predlaže nadležnima da se pod hitno vrati noćna čuvarska služba, jer se u to doba najviše i skrnave spomenici.

Kontrola otpada

U Čačku se nalazi nekoliko otkupljivača sekundarnih sirovina. Većina njih kaže da ne otkupljuje ništa što je skinuto sa spomenika ili nekog javnog objekta, i da su imali često kontrolu policije. Prema njihovoj pretpostavci, sakupljači su te sirovine odneli u neki drugi okolni grad ili na „divlje" otkupno mesto, koje nije pod kontrolom policije.

- Kada dođemo ujutru na posao, skoro uvek primetimo da je nešto nestalo sa nekog spomenika, skida se i lomi sve ono što može da se proda u sekundarne sirovine. Kada je postojala čuvarska služba, tokom noći je bilo manje krađa, jer tada radi psiha kod huligana i drugačije se ponašaju kada znaju da tu nekog ima - rekao je Vasiljević.

Verica Stanić, direktorka Gradskog zelenila, u čijoj nadležnosti je i održavanje groblja, šokirana je da se neko usudio da ošteti grob vojvode Stepe Stepanovića, koji je poslednje dane svog života proveo u Čačku i gde je sahranjen uz prisustvo kralja Aleksandra 1929. godine. Prema njenim rečima, krađe su učestale, ali je ovo preduzeće nemoćno da se sa ovom pojavom samo izbori zbog velike površine groblja.

Krade se noću

- Krađe se dešavaju u noćnim satima i sve su učestalije. Groblje ima dnevnu čuvarsku službu koja radi do 19 časova, a da bismo eventualno produžili radno vreme, neophodna su velika finansijska sredstva koja naše preduzeće nema. Ni u tom slučaju ne bismo uspeli sve da zaštitimo, jer se groblje prostire na oko 30 hektara. Molili smo policiju da pojača kontrole u noćnim satima, ali očigledno da nema efekta - kaže direktorka Stanić i poziva sve nadležne službe da se zajedno napravi plan aktivnosti u borbi protiv ovog vida kriminala, uključujući i kontrolu otkupa sekundarnih sirovina.

Gradski funkcioneri u izjavi za Press kažu da će narednih dana biti sagledane mogućnosti da se groblje dodatno obezbedi, a da li će to biti angažovanjem čuvarske službe, ograđivanjem ili postavljanjem video-nadzora odlučiće odgovarajuće stručne službe. 

Izvor: PRESS

Tagovi

Komentari (5)

ostavi komentar
zika [neregistrovani]
 [20.09. 2012., 11:23]

strasno,bez komentara,zanemeo sam

Odgovori
Vidi odgovore
Bakardi [neregistrovani]
 [20.09. 2012., 08:00]

Bruka i sramota...ove sto bi i jaje sa groba uzeli pronaci i adekvatno obraditi.

Odgovori
Vidi odgovore
Nindza [neregistrovani]
 [20.09. 2012., 07:59]

Al Nemci nisu bili gani...

Odgovori
Vidi odgovore
Plava Sova [neregistrovani]
 [20.09. 2012., 07:47]

Nacisti se nisu bavili krađom i preprodajom metala ! To im je bila najveća mana i zato su i izgubili rat. Ovi koji to sada rade osvajaju Srbiju efikasno i potpuno.

Odgovori
Vidi odgovore
vidovita zorka [neregistrovani]
 [19.09. 2012., 22:17]

onaj osecaj kad te je sramota zbog drugih

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage