Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

18. 12. 2006.  - Autor: A. Pavlović

DR SMRT

Doktor Pavle Kovačević sa Instituta u Kamenici ima smrtnost pacijenata 220 odsto veću od očekivane, u SAD i EU se gubi licenca za samo 10 odsto. Kovačević je 2002. imao smrtnost 320 odsto veću od očekivane!

s
s

Doktor Pavle Kovačević, kardiohirurg sa Instituta u Sremskoj Kamenici, ima 2,2 puta ili 220 odsto veću smrtnost svojih pacijenata od očekivane, a čak četiri puta od ostalih kolega u Kamenici, zbog čega bi u svakoj normalnoj zemlji na svetu odavno bio skinut sa liste doktora koji operišu.

U SAD i Evropskoj uniji hirurgu se oduzima pravo da operiše ako mu je smrtnost samo 10 odsto veća od očekivane!

Doskorašnji direktor Instituta u Kamenici, kardiohirurg Aleksandar Nikolić, kaže za Press da je potrebno oformiti komisiju koja bi ispitala sve operacije doktora Kovačevića sa smrtnim ishodom.

- Od svog prethodnika na mestu direktora Instituta, profesora Ninoslava Radovanovića, čuo sam za loše rezultate doktora Pavla Kovačevića, ali, znate, čovek veruje tek kada se sam uveri. Nažalost, ja sam se u to brzo uverio. Od više primera izdvojio bih slučaj zbog koga je protiv profesora Kovačevića podneta krivična prijava zbog neadekvatnog lečenja sa smrtnim ishodom - kaže Nikolić, i dodaje:

- Kovačević je 15. septembra 2006. operisao Branka Popova (60). Trebalo je da uradi dvostruki aortnokoronarni bajpas i rekonstrukciju nitralnog zaliska, što je rutinska operacija, ali je Kovačević, bez mog znanja kao načelnika i bez odluke konzilijuma lekara, promenio vrstu operacije u zamenu aortnog i zamenu nitralnog zaliska sa jednostrukim bajpasom za desnu koronarnu arteriju. Znam da zvuči komplikovano, ali je bitno, jer se Kovačević samoinicijativno odlučio za neprihvatljivo komplikovan i neadekvatan zahvat za ovog bolesnika, koji je, uz to, neprimereno dugo trajao i tako ugrozio život bolesnika - priča dr Nikolić.

a

Kovačević tvrdio da mu smeštaju

Proletos je, nakon rutinske operacije kod doktora Pavla Kovačevića, umrla Radmila Jurošević (46) iz Lovćenca. Njen muž Ivan Jurošević kaže za Press da su lekari govorili da su šanse za fatalan ishod izuzetno male.

- Radmila je tri godine čekala na operaciju i za to vreme je imala samo jedan napad. Posle smrti nismo zahtevali obdukciju jer su nam kasno rekli za tu mogućnost, a i sahrana je već bila zakazana. Ako bi i porodice ostalih umrlih pacijenata zatražile da se svi slučajevi ispitaju, ja bih im se sigurno pridružio. Jedan hirurg mi je pričao kako je dr Kovačević, nakon Radmiline smrti, pričao po klinici kako mu neko smešta i da Radmili nije data dobra terapija nakon operacije. Pa, zar moji sinovi da ostanu bez majke jer u Kamenici neko nekome nešto smešta?! - pita se Jurošević.

Doskorašnji direktor dodaje da je o problemu obavešten tek kada je "situacija kulminirala" i da on lično, posle višesatnih pokušaja, nije uspeo da spase život pacijenta.

- Smatram da je potrebno oformiti komisiju koja će ispitati sve smrtne slučajeve prilikom operacija profesora Pavla Kovačevića - kaže Nikolić.

Doktor Đorđe Jakovljević, profesor na Medicinskom fakultetu u Ljubljani i 2003. profesor na Medicinskom fakultetu u Pensilvaniji (SAD), zajedno sa doktorkom Marijelom Potić i inženjerom Zoranom Potićem uradio je studiju pod imenom "Evaluacija rezultata Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju u Kamenici".

U studiji piše da su na klinici, u periodu od 1995. do 2004, operisana ukupno 7.944 pacijenta na otvorenom srcu. Očekivani operativni rizik bio je 4,24 procenta, a stvarni 3,74, što znači da su rezultati 25 odsto bolji od očekivanih.

Profesor Jakovljević kaže za Press da je doktor Pavle Kovačević imao rezultate mnogo gore od očekivanih:

- Profesor Kovačević je u tom periodu imao 674 operacije ili 8,5 odsto od ukupnog broja intervencija na Institutu. Očekivani rizik smrtnosti pacijenata koje je on operisao bio je u 1,7 odsto, što znači da je operisao lakše pacijente, čiji je operativni rizik dva i po puta manji od rizika čitave kardiohirurgije u Kamenici. Smrtnost njegovih pacijenata, međutim, bila je 2,2 puta veća od očekivane, odnosno 220 odsto. U SAD i većini zemalja EU doktor trajno gubi pravo da operiše ako mu je mortalitet samo 10 odsto veći od očekivanog, a u ovako drastičnim slučajevima oduzima se licenca i pokreće odgovornost - kaže Jakovljević.

s1
s1

Đorđe Jakovljević

U knjizi profesora Svetozara Nićina "Stratifikacija rizika u kardiohirurgiji" priložena je tablica sa rezultatima Instituta u Kamenici za 2002. godinu, iz koje se vidi da hirurg pod brojem osam ima 320 odsto veću smrtnost od očekivane, odnosno čak četiri puta lošije rezultate od prosečnih na ovoj klinici?!

- Svi ostali hirurzi imaju manju smrtnost od očekivane i svi znaju da je pod brojem osam profesor Kovačević i zato su ga na klinici prozvali "mister 8". Taj čovek je kriv za najmanje dvadesetak operacija sa fatalnim ishodom. To svi znaju - od kolektiva, preko Izvršnog veća Vojvodine, do ministra zdravlja, i svi ćute. Zašto? - pita se doktor Đorđe Jakovljević.

Press je stupio u kontakt i sa prozvanim doktorom Pavlom Kovačevićem, ali on ništa zvanično nije želeo da izjavi.

Izvor: Press

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati