Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

05. 11. 2019.

SRAMNI SPORAZUM SA NAPADAČIMA Divljački tukli Iliju, urlali “Ubij pedera”, a zbog toga neće provesti NI DAN U ZATVORU

Nasilnici Stojan Katanić (26) i N.J. (26), koji su pretukli Iliju Vučevića u noći između petka i subote u centru Beograda, udarali su ga vređajući i urlajući "Hajde da ubijemo pedera". Uprkos tome, batinaši su dobili samo uslovne kazne nakon što su sa Prvim osnovnim javnim tužilaštvom sklopili dogovor o sporazumnom priznanju krivice.

SRAMNI SPORAZUM SA NAPADAČIMA Divljački tukli Iliju, urlali “Ubij pedera”, a zbog toga neće provesti NI DAN U ZATVORU

Foto:blic

Na Iliju Vučevića napadači Stojan Katanić (26) i N. J. (26) nasrnuli su u piceriji "Trg" jer su mislili da je homoseksualac, pošto je nosio ljubičastu torbu za pse. Vučević i njegova žena do detalja su policiji ispričali da su kobne večeri sa dvoje prijatelja došli u piceriju gde su se zatekli i batinaši.

Prema njihovom iskazu, Vučevićev kolega je ušao u piceriju da kupi hranu za njih četvoro, ali kako nije mogao sam da ponese picu pozvao je Vučevića da mu pomogne. On je ušao u lokal, noseći ljubičastu torbu za pse, dok su ih Vučevićeva supruga i kolegina devojka sa psom čekali ispred.

Ilija Vučević dan nakon napada Foto: Facebook, Ilija Vučević / screenshot

Ilija Vučević dan nakon napada

- Dvojica momaka, koji su bili u redu, verbalno su me napali, jer sam "ušao preko reda". Odgovorio sam im da sam zajedno sa kolegom i da sam ušao da mu pomognem da iznese picu. Na to su mi njih dvojica rekli: "Vidim da imaš roze torbu, jasno mi je šta ste vas dvojica, pederi" - rekao je prebijeni Vučević policiji i dodao da je tada došlo do fizičkog napada. Njegova supruga je posvedočila da su vikali: "Hajde da ubijemo pedera!".

Nasilnici su mu razbili arkadu, polimili tri zuba i naneli mu modrice i nagnječenja.

Stojan Katanić Foto: privatna arhiva / Facebook

Stojan Katanić

Vučevćieva žena ispričala je policajcima da je čula kako nasilnici govore: "Hajde da ubijemo pedera", te da je dalje prebijanje, i pomahnitali batinaši su odvraćeni samo zahvaljujući tome što je Ilijina žena pokazala burmu, objasnivši da mu je ona supruga a da Ilija uopšte nije homoseksualac.

Međutim, pitanje koje ostaje je - a šta i da jeste u pitanju bio homoseksualac?

Da li je to što su batinaši odustali kad su otkrili da je Ilija "strejt", opravdanje za to što su praktično pokušali da ga linčuju?

Za nekoga očigledno jeste. Jer, uprkos svim činjenicama, drski nasilnici neće provesti ni jedan jedini dan u zatvoru, jer su dobili uslovne kazne, a na osnovu dogovora o sporazumnom priznanju krivice sa Prvim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu. Kao otežavajuća okolnost navodno je uzet u obzir počinjeni zločin iz mržnje.

Loša poruka

Ova presuda uzburkala je javnost jer mnogi smatraju da se ovakvim postupkom šalje loša poruka, te da su drski nasilnici morali biti kažnjeni strožim kaznama, za razliku od onih koje su dobili - N. J, dobio je uslovnu kaznu od godinu dana sa rokom praćenja od tri godine za krivično delo nanošenje teških telesnih povreda sa nasilničkim ponašanjem, dok je Stojan Katanić osuđen na osam meseci uslovne kazne sa rokom praćenja od dve godine za nasilničko ponašanje.

Obojici im se na teret, kako je juče saopštilo tužilaštvo, kao otežavajuća okolnost stavlja član 54a Krivičnog zakonika koji definiše da je u pitanju zločin iz mržnje, u ovom slučaju prema pripadnicima LGBT populacije, jer su nasilnici na nedužnog čoveka nasrnuli misleći da je homoseksualac.

Ilija Vučević Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija

Ilija Vučević

Nagodba sa nasilnicima loš potez Tužilaštva

Stefan Šparavalo iz Udruženja za evidentiranje slučajeva nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama u Srbiji "Da se zna" kaže da je Ministarstvo unutrašnjih poslova odradilo dobar posao, ali da je sve palo u vodu zbog tužilaštva koje je postupilo nagodbom, to jest izuzetno blago.

- Ovo je jedan jako loš i neadekvatan potez tužilaštva, da sklopi nagodbu sa nasilnicima. Činjenica je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova odradilo dobar posao, ali je sve to palo u vodu zbog tužilaštva koje je postupilo nagodbom blago, jer, kakva se šalje poruka? Da možete nekoga da izubijate i da ćete proći sa uslovnom kaznom. Taj član Krivičnog zakonika 54a je uveden da bi se obezbedile teže sankcije za krivična dela koja su motivisana isključivo mržnjom, jer nije ništa prehodilo učinjenu krivičnog dela, već isključivo mržnja. Umesto da se odmeri stroža kazna, tužilaštvo se nagodilo i društvu poslalo signal da se zakonske mere, koje su relativno dobre, neadekvatno primenjuju - objašnjava Stefan Šparavalo.

Loša poruka javnosti

Advokatica Komiteta pravnika za ljudska prava Milena Vasić smatra da je ovakvim sporazumom poslata loša poruka javnosti, te da se opravdano može postaviti pitanje koliko puštanje na uslovnu slobodu, u ovom slučaju, doprinosi svrsi krivičnog kažnjavanja, odnosno prevenciji zločina iz mržnje.

- Sporazum o priznanju krivičnog dela daje mogućnost počinoiocu da ukoliko prizna, bude osuđen na nešto blažu sankciju od one na koju bi bio osuđen bez sporazuma. U slučaju prebijanja Ilije Vučevića, sama kazna nije neuobičajena, naročito ukoliko učinioci nisu ranije osuđivani. Međutim u ovoj kazni ne reflektuje se obavezna otežavajuća okolnost za krivična dela zločina iz mržnje propisana članom 54a Krivičnog zakonika na koju se sud poziva u obrazloženju presude - kaže advokatica Vasić.

Onda dalje ističe da su ovakva dela, pored uznemirenja javnosti, izuzetno značajna za sve manjinske grupe koje su zaštićene našim krivičnim zakonodavstvom ali i društvo u celini, jer upravo na ovom primeru, kako kaže, možemo videti da svako može biti žrtva zločina iz mržnje zbog nekog stvarnog ili pretpostavljenog ličnog svojstva.

- Opravdano možemo postaviti pitanje kakvu poruku javnosti šalje praksa puštanja na uslovnu slobodu i koliko to dopronosi svrsi krivičnog kažnjavanja, odnosno prevenciji zločina iz mržnje - kaže advokatica.

Gej lezbejski info centar: Tužioci i sudija stali na stranu nasilnika

I Gej lezbejski info centar smatra da ovakvim postupcima tužioci i sudija staju na stranu nasilnika i, kako su naveli u svom saopštenju, "postaju saučesnici u nasilju".

Foto: Facebook, Ilija Vučević / screenshot

- Svedoci smo povećanja nasilja i umesto da se nasilje suzbija tako što bi se nasilnici oštrije kažnjavali, imamo praksu kojom se nasilnici "izvlače" sa blagim kaznama. Pozivamo građane, organizacije civilnog društva, političke partije i državne institucije da izraze nezadovoljstvo blagim kaznenim politikama prema nasilnicima koje sprovodi srpsko tužilaštvo i sudstvo i da zahtevamo oštrije kazne kako bi se nasilje u Srbiji smanjilo - naveli je Gej lezbejski info centar u svom saopštenju, ističući da žele da pohvale dobar rad MUP.

Tužilaštvo: Urađeno sve po zakonu, u roku od dva dana

Redakcija "Blica" kontaktirala je i Prvo osnovno javno tužilaštvo gde nam je kratko rečeno da je sve učinjeno po zakonu.

- Mi kao Tužilaštvo imamo svoj stav i to je naša odluka. Urađeno je sve po zakonu u roku od dva dana, presude su donete na osnovu zaključenog sporazuma i ne postoji ništa što bi bilo protivno zakonu u ovom slučaju - kratko nam je rečeno iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati