Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

22. 10. 2019.

SRBIJA CRNA TAČKA, VIŠE OD 500 MRTVIH ZA GODINU DANA Evropa pokušava da ih iskoreni, ukupno ih ima 10, čak 8 JE KOD NAS

Osam od deset najvećih evropskih zagađivača vazduha nalaze se u Srbiji i Bosni, a druga dva su u Bugarskoj i Poljskoj. U 2016. godini, srpska elektrana Kostolac B je nadmašila Ugljevik iz Bosne i Hercegovine, čime je postala najozloglašeniji zagađivač sumpor-dioksidom. Kostolac B i Ugljevik "zaslužni" su za polovinu svih zagađenja SO2 iz fabrika uglja u regionu Zapadnog Balkana.

SRBIJA CRNA TAČKA, VIŠE OD 500 MRTVIH ZA GODINU DANA Evropa pokušava da ih iskoreni, ukupno ih ima 10, čak 8 JE KOD NAS

Foto;blic

Ovo je na, nedavno održanom Beogradskom bezbednosnom forumu, u okviru jednog od panela o klimatskim promenama, izjavio Janez Kopač, direktor Energetske zajednice.

10 zagađivača - SO2 Foto: Chronic Coal Pollution / screenshot

10 zagađivača - SO2

Njegove navode potkrepljuje i izveštaj naziva "Hronično zagađenje ugljem " (Chronic Coal Pollution), na kome je radilo nekoliko referentnih organizacija, uključujući i Health and Environment Alliance (HEAL) i Greenpeace.

Jasno je da izveštaj sadrži alarmatne podatke o zagađenju koje potiče sa naših prostora, imajući u vidu da je prva obrađena tačka analize nazvana "Ugalj Zapadnog Balkana ugrožava javno zdravlje Evrope".

- Zagađenje vazduha, iz elektrana na fosilna goriva ili drugih emitera, ne poznaje granice. Elektrane na ugalj u zemljama zapadnog Balkana - Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Crna Gora, Kosovo i Srbija - iako nisu članice Evropske unije, doprinose zagađenju vazduha emitujući zabrinjavajuće visoke nivoe zagađivača, koji se šire do velikih udaljenosti - navodi se u ovom izveštaju.

10 zagađivača PM česticama Foto: Chronic Coal Pollution / screenshot

10 zagađivača PM česticama

Uzrok tome jeste činjenica da su fabrike uglja na Zapadnom Balkanu veoma stare i ispod standarda, dodaju. Podaci datiraju iz 2016. godine i pokazuju 16 elektrana u ovom regionu emituje više sumpor dioksida nego sve fabrike uglja u Evropi, a ima ih 250.

U 2016. godini, srpska elektrana Kostolac B je nadmašila Ugljevik Bosne i Hercegovine postaje najveći zagađivač sumpor-dioksidom. Kostolac B i Ugljevik čine polovinu svih zagađenja SO2 iz fabrika uglja u regionu Zapadnog Balkana, a ove dve elektrane su same odgovorne za oko četvrtinu svih emisija SO2 u Evropskoj uniji i na Balkanu, zajedno!

Ko su, konkretno, ti zloglasni zagađivači?

Kako se može iščitati iz grafikona priloženih u ovoj analizim, Kostolac B je na prvom mestu po emisiji štetnih SO2 gasova. Prati ga Ugljevik, zatim Nikola Tesla A, takođe iz Srbije, pa onda opet bosanski Kakanj. Na petom mestu je Kostolac A, zatim Nikola Tesla B, Tuzla (BiH), makedonska Bitola i bugarska Marica.

Dakle, pet iz Srbije, tri iz Bosne.

Dalje, nismo se proslavili ni kada je u pitanju lista deset najvećih emitera štetnih PM čestica: Kosovo B je na prvom mestu, Gacko (BiH) sledi, zatim Kolubara A, Nikola Tesla A, Ugljevik (BiH), Bitola, Kostolac B, po jedna poljska i jedna rumunska elektrana i Kostolac A na desetom mestu.

Pet srpskih i dve elektrane iz BiH našle su se na ovom spisku.

Autori analize podsećaju da su zemlje zapadnog Balkana 2005. godine potpisale ugovor o Energetskoj zajednici, koji ima za cilj da objedini tržište energije Evropske unije sa tržištima njenih suseda, a ugovorom je određen rok da potpisnice do 2018. godine moraju da počnu da se pridržavaju pravila o kontroli zagađenja u skladu sa propisima EU.

Međutim, obavezni koraci ka zdravim izvorima energije, u velikoj meri su zapostavljene i odložene u regionu.

Dok se vlade u EU bore za smanjenje emisije zagađenja, radi održavanja standarda kvaliteta vazduha, dodatno i štetno zagađenje dopire od zemalja Zapadnog Balkana: BiH, Severne Makedonije, Crne Gore, Kosova i Srbija, a to je činjenica koja se često zanemaruje, navodi se u izveštaju.

- Elektrane na ZB, koje rade na ugalj, značajan su izazov za javno zdravlje - piše u izveštaju.

I zaista, dramatične su srazmere toga koliki uticaj zagađenje vazduha ima po zdravlje ljudi. Preko 500 osoba umrlo je prevremeno u Srbiji 2016. godine, usled zdravstvenih komplikacija izazvanim zagađenim vazduhom, koji su udisali. Takav skor Srbiju je (na ovoj mapi) bukvalno obojio u crno!

Poređenja radi, taj broj u Španiji iste godine iznosio je 12.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati