Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

02. 10. 2019.

Zlostavljači žena posebno su brutalni leti i tokom praznika, a zbog jednog USAĐENOG MIŠLJENJA i žrtve se ponekad tretiraju kao NASILNICI

Gotovo 110.000 slučajeva zlostavljena zabeležena su od kako je, pre 27 meseci, počeo da se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. Statistika je ukazala na to da se nasilje povećava tokom letnjih meseci, a ljudi su upravo najčešće u avgustu na odmorima više upućeni jedni na druge, pa su i sukobi češći.

Zlostavljači žena posebno su brutalni leti i tokom praznika, a zbog jednog USAĐENOG MIŠLJENJA i žrtve se ponekad tretiraju kao NASILNICI

Foto:blic

Od 1.658 žrtava, njih 1.148 bilo je od strane partnera: 574 slučaja bilo je od strane supruga, u 117 slučajeva bivši suprug, u 208 slučajeva vanbračni suprug, u 143 slučaja partner, i u 106 slučajeva bivši partner.

"Obostrano nasilje"

Žene su najčešće žrtve nasilja u porodici. Prema rečima Tanje Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra, u gotovo 70 odsto slučajeva kada su one žrtve, nasilje čine njihovi bračni ili vanbračni partneri, aktuelni ili bivši.

Tanja Ignjatović Foto: Petar Dimitrijević / RAS Srbija

Tanja Ignjatović

- U skoro 10 odsto situacija nasilje prema ženama čini sin, u oko pet odsto slučajeva radi se o ocu, a zatim su to uglavnom drugi muški srodnici. Kada je reč o muškarcima koji su žrtve nasilja u porodici, u svakom četvrtom slučaju radi se o sinu kao učiniocu, u skoro svakom petom to je otac, zatim sledi brat i drugi muški srodnici. Supruge i partnerske su registrovane kao one koje čine nasilje u oko 18 odsto slučajeva. Ovde bi trebalo imati u vidu sklonost policije i drugih stručnjaka da ženu koja se brani takođe smatra učiniocem nasilja, jer kultura žrtvu vidi kao potpuno pasivnu i bespomoćnu, tako da se odupiranje, čak i verbalna agresija, tumače kao obostrano nasilje, što neopravdano izjednačava učinioca i žrtvu - ukazuje Ignjatovićeva i dodaje da u Autonomnom ženskom centru registruju dva puta veći broj poziva žena u vreme praznika, posebno novogodišnjih i božićnih, što moguće ima veze sa više upotrebe alkohola i činjenicom da svi borave u kući u dužem periodu.

- Ono što takođe primećujemo je da se nekada ubstva žena dešavaju u nizu, nekoliko u sedam ili deset dana, kao da jedno ubistvo i pisanje o njemu, uvek neodgovarajuće, inspiriše drugo - naglašava ona.

Milica Ljubičić tužiteljka Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Milica Ljubičić tužiteljka

"Niste nevidljive"

Odeljenje za borbu protiv nasilja u porodici u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu od početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici ostvaruje po statističkim podacima najbolje rezultate u Srbiji. Prema rečima tužiteljke, koordinatorke za nasilje u porodici u Drugom osnovnom tužilaštvu i koordinatora za medije Udruženja sudija i tužiaca, Milice Ljubičić period od 1. januara 2018. do 1. avgusta 2018. i od 1. januara 2019. do 1. avgusta 2019. godine pokazuje da su u 2018. hitne mere izrečene prema 298 lica, a u 2019. prema 285 lica, da je u 2018. godini u ovom periodu pritvor bio određen prema 76 lica, a u ovoj godini prema 53 lica.

- Samo u julu 2018. godine prema 18 lica, a 2019. godine prema 23 lica, od čega prema 15 lica u samoj jednoj opštini - Grockoj. Ako se analiziraju pritvorski predmeti samo iz jula, uočljivo je da su u pitanju najčešće bila krivična dela sa izuzetno teškim posledicama nasilja koje je trajalo u dužem vremenskom periodu, koja su uključivala sve oblike nasilja, pri čemu su žrtve prvi put svedočile o tome, odnosno prijavile nasilje. Na ovakav način u velikom broju predmeta sprečeni su fatalni ishodi do kojih je često dolazilo u poslednje vreme u Srbiji, što predstavlja dobar znak i dobru poruku za sve žrtve koje su do sada najčešće, bile malobrojne u poređenju sa žrtvama koje su prijavljivale nasilje koje se dešavalo prvi put ili je trajalo kraće. Za svakog profesionalca koji se bavi nasiljem u porodici (tužioca, policijskog službenika, predstavnika centra za socijalni rad, sudiju i dr.), ovo je izuzetno važno, ali takođe mislim da to treba reći i svim ženama koje još uvek ćute i koje kao žrtve nisu vidljive u našem radu - prijavite nasilje i dozvolite institucijama da vam pomognu jer one to mogu - zaključuje Milica Ljubičić.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati