Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

NAJAVA VLADE IZAZVALA OŠTRE REAKCIJE PROIZVOĐAČA

12. 10. 2012.

Vlada zatvara granicu za hranu

Crni scenario Stručnjaci i srpski izvoznici hrane smatraju da bi najava ministra poljoprivrede o stavljanju veta na trgovinu osnovnim životnim namirnicama vratila Srbiju u devedesete godine prolog veka

Najava ministra poljoprivrede Gorana Kneževića da država razmišlja da zabrani izvoz osnovnih životnih namirnica podelila je domaću stručnu javnost. Dok jedni smatraju da je to dobra mera, drugi tvrde da zabrana izvoza ozbiljno krši sporazum SSP i CEFTA.

Ministar Knežević je istakao da će Vlada razmotriti zabranu izvoza, ukoliko dosadašnje mere ne budu dovoljne da se stabilizuje ponuda osnovnih prehrambenih proizvoda na domaćem tržištu i to po prihvatljivim cenama za građane.

- To je krajnja i nepopularna mera, ali Vlada je potpuno odlučna da obezbedi sigurnost u snabdevanju osnovnim životnim namirnicama i da pošalje jasnu poruku da neće raditi po volji nijedne interesne grupe niti lobija, ni proizvođača, ni prerađivača, ni trgovaca, već isključivo u interesu građana - naglasio je Knežević.

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da će država, ukoliko se odluči na zabranu izvoza osnovnih životnih namirnica, obavestiti o tome Evropsku komisiju.

Zatvaraju tržište

Na pomenu zabrane izvoza juče se uzburkala javnost. Stručnjaci su podeljenog mišljenja, a pojedini analitičari čak tvrde da bi nas ovakav potez vratio u devedesete godine prošlog veka.

- Sada nam ne uvode drugi sankcije, već to sami sebi radimo. Ideja je potpuno sumanuta i mimo je zdrave logike, a krši i sporazume CEFTA i SSP. Time se ništa ne postiže, možda će na kratko vreme biti niže cene nekih proizvoda, ali to će dugoročno da uništi sektor mleka, šećera, brašna, hleba. Kada imate problem sa prehrambenom industrijom, morate što više da se otvorite - kaže Goran Živkov, konsultant u Organizaciji za hranu i agrikulturu pri Ujedinjenim nacijama (FAO).

Opomena privrednicima


Vojislav Stanković iz Privredne komore Srbije procenjuje da je ministar Goran Knežević zapravo poslao opomenu privrednicima da se ne igraju s povećanjem cena jer je kupovna moć građana ograničena. Stanković navodi i da ministar poljoprivrede ima uporište u Ustavu da u zemlji obezbedi redovno snabdevanje po prihvatljivim cenama.
- Ova ideja o zabrani izvoza je daleko od realizacije - zaključuje Stanković.

Direktoru „Imleka" Slobodanu Petroviću nije u potpunosti jasno da li će zabrana obuhvatiti samo berzansku robu ili se odnosi i na brendirane proizvode.

- Ukoliko ova zabrana podrazumeva i brendiranu robu, onda bi to bila trajna i nesaglediva šteta za proizvođače, uključujući i „Imlek". Samo kratko odsustvo sa nekog tržišta se brzo popunjava i teško bi bilo ko od nas mogao da se ponovo vrati. Za to bi onda trebalo da se krene iz početka, odnosno da se ulažu velika sredstva za marketing i osvajanje kupca, što je za današnje prilike izuzetno skupo - kaže Petrović za Press.

Ograničeno trajanje

Međutim, saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić smatra da do realizacije ove odluke neće doći.

- Nemoguće je primeniti ovu meru na sve osnovne namirnice i ne bih da tumačim koji je cilj ovakve izjave. Ukoliko bi se slučajno primenila, to bi bilo samo za namirnice kojih nema na srpskom tržištu, a mera bi bila ograničenog trajanja - kaže Nikolić za Press.

Tatjana Bojović iz „Žitoprometa-Mlinpek" AD za Press kaže da ova mera nije u interesu proizvođača brašna.

- Pitam se da li je to još jedna igra sa proizvođačima jer pomoć sigurno nije - rekla je Bojovićeva.

S druge strane, vlasnik „Pionira" Miroljub Aleksić tvrdi da je reč o razumnom rešenju, jer kada država ima nestašicu, onda mora da zabrani izvoz takvih proizvoda pošto ga nema u dovoljnim količinama za potrebe svojih stanovnika.
 

Izvor: PRESS

Tagovi

Komentari (27)

ostavi komentar
smrtnik [neregistrovani]
 [13.10. 2012., 09:51]

Nije glup i nepismen onaj ko ne ume da pise i cita, vec onaj ko misli da je tacno to sto je napisano.
Tesko pametnom i mudrom medju budalama.

Odgovori
Vidi odgovore
Bob [neregistrovani]
 [13.10. 2012., 08:52]

Samo jedna informacija u vezi sporazuma CEFTA. On funkcioniše, ali samo u jednom smeru. Bivše jugoslovenske republike u Srbiju mogu da izvezu šta hoće nesmetano, ali zato Srbija ne može da izvozi svoju robu njima. Stalno su tu neke carinske začkoljice, tako da roba propada na granicama. Ovo znam jer mi je usko vezano za posao, kojim se bavim. Nećemo imati nikakvu štetu. kakve devedesete, kakve gluposti!

Odgovori
Vidi odgovore
box [neregistrovani]
 [13.10. 2012., 08:18]

Drzava i drzavne institucije su nemocne u pokusaju da ostvare potpunu vlast nad svojom teritorijom,,,,tajkuni i dalje vode drzavu preko svojih pomagaca iz vlasti...

Odgovori
Vidi odgovore
nidža [neregistrovani]
 [13.10. 2012., 06:41]

Ponovo analitičari. A nije li činjenica da su "proizvođači" naprasno veštački izazvali nestašice; nije li činjenica da nekoliko njih drži monopol u Srbiji pa su nam cene duplo veće nego u Evropi (čak i od susednih zemalja); nisu li odustali od povećanja cene šećera kad je "zaprećeno" interventnim uvozom.
Najveći problem u Srbiji je monopolističko ponašanje onih što su pokupovali trgovine. A jedino rešenje je pod hitno dozvoliti ulazak svetskih (evropskih) megamarketa i dozvoliti konkurenciju (ali stvarno). I zaboravimo onu "kupujmo domaće" - izborimo se kvalitetom i cenom da to domaće bude i najpovoljnije.
Uostalom, zar ne težimo utopiji ukidanja granica!

Odgovori
Vidi odgovore
LJILJA [neregistrovani]
 [12.10. 2012., 23:59]

Ja verujem da vlada ovo radi sa dobrom namerom i da im nije cil da opadne prodaja vec da se prvo obezbede dovoljne kolicine za Srbiju.

Odgovori
Vidi odgovore
Milorad [neregistrovani]
 [12.10. 2012., 23:57]

Drago mi jeda vlada i ministarstvo poljoprivrede brinu o cenama koje su dosada rasle iz dana u dan.

Odgovori
Vidi odgovore
Mirjana [neregistrovani]
 [12.10. 2012., 23:55]

Odlicna je mera vlade da zabrani izvoz dok se neobezbede dovoljne kolicine za Srbiju.

Odgovori
Vidi odgovore
Predrag [neregistrovani]
 [12.10. 2012., 23:53]

Ovo je jako dobar potez vlade da smiri ovaj nagli skok cena u Srbiji.

Odgovori
Vidi odgovore
Dragana Draganica [neregistrovani]
 [12.10. 2012., 23:49]

Koliko ja vidim da ovu meru nije donela vlada dzabe vec je doneta da se prvo obezbedi dovoljna kolicina za nas ovde pa tek onda za izvoz.

Odgovori
Vidi odgovore
Nenad [neregistrovani]
 [12.10. 2012., 23:43]

Prvo treba obezbediti robne zalihe pa onda sto ostane treba izvesti,a ne prvo da se izveze po jeftinijim cenama a posle tu istu robu kupujemo po mnogo vecim cenama.

Odgovori
Vidi odgovore
Nenad [neregistrovani]
 [12.10. 2012., 23:37]

Ako je cilj da se zadrze cene onda se slazem sa ovom odlukom vlade da se zabrani izvoz,pa i sam sam prizvodjac i moam se uklapati u to da narod nema novaca za kupovinu proizvoda.

Odgovori
Vidi odgovore
Иван Радованов [neregistrovani]
 [12.10. 2012., 23:37]

У тамном вилајету неко је рекао: "Ко узме - кајаће се, а ко не узме - кајаће се ! " Никада већа сличност са тамним вилајетом. Ако влада не забрани извоз хране, Србији прети велика нешташица, да не кажем гладовање сопственог становништва. Разлози су веома препознатљиви: Ова 2012 година била је сушна година. Кукуруз је подбацио, и нема га довољно ни у робним резервама. Без хране сељаци мора да униште сточни фонд, да не производе губитке. Без стоке неће бити ни млека, ни млечних производа, ни меса, једноставно неће бити ничега. Ако тада у општој несташици влада увезе храну, то ће заиста бити храна сумњивог квалитета, храна коју ЕУ одбацује, са правом. Онда је здравље људи веома угрожено. Насупрот ако влада дозволи да се храна извози по ниским ценама, онда ће профитабилне државе да увезу ту храну из Србије, да препакују у европске амбалаже, па када наступи гладовање, да исту понуди на продају, по већим ценама. Наравно да ће се у тој трансакцији многи профитабилно обогатити. Ако забрана буде за неке производе, са кратким временским периодом, тада ће доћи до сударања увежене хране и оне домаће , која је забрањена за извоз. Решење није лако наћи, посебно у тренутку када је Србија празадужена, када користи кредите за финасирање јавне потрошње, када је замрла свака индустрија, а посебно када прехамбена индустија доживљава колапс. Нека ми неко каже да ће , у случају да наступи несташица или гладовање, проблем Косова и Метохије бити примаран, наспрам прехране целокупног становништва. Да смо богати, као што нисмо, могли бисмо са свима да терамо шегу, да постављамо услове ЕУ, да тражимо неке нове пријатеље, на дугорочне стазе. Нажалост време не ради за Србију. Ако не схватимо озбиљност ситуације, која нас окружује, јао нама. Још горе је ако само причамо и водимо празне разговоре, са поделом око мишљења, а хране нема, и неће је ни бити.Да ли људи схватају да је пољопривреда требало да има предност над свим потребама ?

Odgovori
Vidi odgovore
Nenad [neregistrovani]
 [12.10. 2012., 23:35]

Ako je cilj da se zadrze cene onda se slazem sa ovom odlukom vlade da se zabrani izvoz,pa i sam sam prizvodjac i moam se uklapati u to da narod nema novaca za kupovinu proizvoda.

Odgovori
Vidi odgovore
KEFALO [neregistrovani]
 [12.10. 2012., 23:33]

To bi bio dobar potez, jer se mogu smiriti i trziste kao i cene.

Odgovori
Vidi odgovore
Mirjana [neregistrovani]
 [12.10. 2012., 23:32]

Sto se tice ove vladine mere slazem se sa njom da prvo moraju da se obezbede osnovne zivotne namirnice za nase gradjane pa ono viska da se onda proda

Odgovori
Vidi odgovore
SPRICER [neregistrovani]
 [12.10. 2012., 23:25]

Bolje da cuvamo nase,nego da uvozimo i trosimo novac na to

Odgovori
Vidi odgovore
Dragan Lugic [neregistrovani]
 [12.10. 2012., 23:25]

Ocigledno da svi ovi proizvodjaci gledaju kako da po jeftinijim cenama obezbede drugim drzavama nasu robu dok ovde kod nas dizu cene u nebesa.

Odgovori
Vidi odgovore
PETROVIC [neregistrovani]
 [12.10. 2012., 23:21]

Mozda ovo inije los potez treba ipak cuvati i za svoje potrebe,sto bi rekli stari dugacka je zima.....

Odgovori
Vidi odgovore
KEFALO [neregistrovani]
 [12.10. 2012., 23:19]

Zar cemo izvoziti, pa onda uvoziti,BILO STa a svega toga ima ovde na pretek ako se pogleda malo bolje...

Odgovori
Vidi odgovore
GUARANA [neregistrovani]
 [12.10. 2012., 23:17]

Pametan potez,do sad je se sve radilo kontra,prodavali smo svoje a potom uvozili po daleko skupljim cenama.

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati