Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 10. 2012.

Mladić na snimku iz 1992: Dajmo šansu da mir progovori

Branioci Ratka Mladića, optuženog za genocid u BiH, dokazivali su danas na suđenju pred Hakim tribunalom da je u maju 1992. Mladić naredio obustavu vatre u Sarajevu, citirajući njegove reči: Dajmo ansu da mir progovori

 

Svedok optužbe Džon Vilson, tadašnji šef vojnih posmatrača UN u glavnom gradu BiH, uzvratio je da to dokazuje da je komandant Vojske Republike Srpske mogao da obustavi napade na Sarajevo kada je to želeo.

Australijski general Vilson u glavnom iskazu je potvrdio navod otpužnice koji Mladića (69) tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva artijerijskim i snajperskim napadima.

Unaksrno ispitujući Vilsona, branilac Nenad Petrušić citirao je Mladićeve reči iz razgovora sa podređenim, vođenim 24. maja 1992, tokom evakucije kasarne JNA "Viktor Bubanj" iz Sarajeva. Taj razgovor prisluškivale su i snimile vlasti BiH.

Advokat Petrušić citirao je Mladićeve reči: "Prenesi tamo da bude mir... Nemojte da pucate, kvarite mi sve ostalo... Kasarnu bez vatre evakuisati... Ne trebamo žariti i paliti oko sebe, dajmo šansu da mir progovori".

Vilson je potvrdio da iz razgovora proizlazi da Mladić "nastoji da nametne obustavu vatre" i "pokušava da umiri jednog od svojih komandanata", kako bi kasarna bila mirno evakuisana.

Svedok je, međutim, naglasio da je Mladić "time demonstrirao da, kada želi, može nametnuti da vatra na Sarajevo bude obustavljena".

Odbrana, inače, osporava autentičnost brojnih snimaka Mladićevih razgovora koje su na početku rata u BiH načinile vlasti u Sarajevu.

Predsedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie) skrenuo je, stoga, pažnju braniocu Petrušiću da je nelogično da se odbrana služi dokumentima čiju autentičnost negira.

Petrušić je uzvratio da je to učinio za slučaj da raspravno veće utvrdi da su snimci autentični. Tužilaštvo je najavilo da će autentičnost snimaka dokazivati naknadno.

Optuženi Mladić nije prisustvovao današnjem kratkom unakrsnom ispitivanju svedoka Vilsona, zato što su ga sudije pri kraju jučerašnjeg zasedanja izbacile iz sudnice, pošto je, suprotno njihovom nalogu, više puta glasno davao uputstva braniocima.

Predsedavajući sudija Ori dozvolio je da se Mladić u sudnicu vrati po okončanju Vilsonovog iskaza. Buduhi da tužilaštvo nije imalo više svedoka za ovu nedelju, usledila je desetominutna proceduralna rasprava, posle koje je današnje zasedanje završeno.

Suđenje generalu Mladiću biće nastavljeno 29. oktobra, posle dvonedeljne pauze predviđene rasporedom rada.

Bivši komandant VRS optužen je i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

Izvor: Beta, Radoša Milutinović, dopisnik

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
Lune [neregistrovani]
 [13.10. 2012., 21:09]

Niste odustali da glavna ulica nosi ime Mlada Bosna, iako je to izazvalo burne reakcije u zvaničnom Sarajevu?- Iskreno, boli me... za te reakcije. Mlada Bosna je bila ozbiljna, otadžbinska organizacija stvorena u vreme raspada jedne monstruozne carevine koja je, kad se raspadala, povukla za sobom stotine miliona ljudi u smrt. Danas se zaboravlja da je to bila multietnička organizacija, a da je rat izazvala Austrougarska, tačnije Nemačka, jer je sve bilo dirigovano iz Berlina i Bona. Uostalom, Mlada Bosna je kroz različita vremena različito i tumačena, tako da je, dok sam bio mali, postojao košarkaški klub sa tim imenom, a danas je to ime prokuženo. Pri tome, Gavrilo Princip je od heroja postao neko koga Srbi treba da se stide. Da se tako nešto ne dogodi, od juna sledeće godine u Andrićevom institutu će započeti serija ozbiljnih simpozijuma i o njegovoj ulozi, ali i Prvom svetskom ratu uopšte.
Zbog čega je to bitno?- Bitno je da se rastumači kako je taj rat zaista počeo, jer ga Srbi nisu započeli, a trebalo je veoma brzo da ga izgube. Međutim, dogodilo se obrnuto.
Dodik je nedavno izjavio da je jedino rešenje za BiH podela na tri države. Šta vi mislite o tome?- Predsednik Dodik je veoma ozbiljan čovek, ali ja ne živim u BiH i to on sigurno bolje zna od mene. Šta ću pričati o Bosni kada ovde samo gradim grad.
Ipak, vi ste jedan od retkih srpskih umetnika koji se ne plaši da javno kaže da su i Srbi bili žrtve, odnosno da bliža istorija nije baš onakva kakvom se predstavlja?- Naravno da ću to uvek govoriti. Kod ovih koji su poznati zaista je tako da uglavnom izbegavaju i ideju da su uopšte Srbi, jer onda lakše dolaze do raznih fondova i novca Evropske unije. Ali, mislim da oni ćute da su Srbi ne samo zbog toga već i zbog malograđanštine. Ako Danci ne kriju da su Danci, zbog čega bi onda Srbi krili da su Srbi. Taj fenomen je meni oduvek bio fascinantan.
Kako to onda Vama uspeva?- Zato što sam ja slobodan čovek i nisam tipična pojava. Otuda ta moja sloboda i moja autonomija koju ja skupo plaćam, ali je zato moje veliko životno zadovoljstvo da mogu da kažem ono što verujem da je pozitivna istina.

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati