Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 10. 2012.

Minimalnom cenom protiv nelojalne konkurencije

Zajednica auto kola Srbije apelovala je danas na vladu da odredi najnižu cenu obuke vozača po novim propisima koji počinju da se primenjuju od 25. oktobra, kako bi se sprečila nelojalna konkurencija na račun kvaliteta.

Prema podacima tog strukovnog udruženja, koje okuplja oko 450 auto škola, broj zaintersovanih u odnosu na uobičajni za ovo doba godine je višestruko veći.

"U auto školama je evidentirana prava navala onih koji žele da polažu vozački ispit na stari način, što smatramo da nije dobro i sa aspekta bezbednosti", rekao je Tanjugu sekretar Zajednica auto škola Srbije Petar Rašeta.

On je naveo da je ta zajednica za svoje članice - oko 450 auto škola - obezbedila svu potrebnu dokumentaciju kako bi od 25. oktobra bez problema mogli da počnu sa novim načinom obuke.

Rašeta je, ne želeći da precizira koliko bi prema njihovim podacima trebalo da košta obuka vozača po novim propisima, rekao da bi najnižu cenu trebala da propiše Vlada Srbije.

"Sigurno je da bi cena obuke trebalo da bude viša od sadašnje, ali želimo da vlada, na ekspertskom nivou, utvrdi koliko bi najniža cena morala da bude i tako reši sve nedoumice i špekulacije u javnosti o budućem cenovniku", kazao je on.

Prema njegovim rečima, neophodno je utvrditi minimalnu cenu za obuku kako bi se time sprečila nelojalna konkurencija na uštrb kvaliteta.

Cena vozačke obuke za "b" kategoriju sada varira, kako se može videti na Internet stranicima mnogobrojnih auto škola, između 220 i 300 evra u dinarskoj protivvrednosti, uz mogućnost plaćanja na rate.

Najznačajnija promene obuke u auto školama koja, po novim propisima, počinja 25. oktobra odnosi se na to što je teorijska obuka obavezana i što se teorijski ispit mora položiti pre početka praktične obuke.

Bitna novina je i to što će biti obavezna i posebna obuka i ispit iz prve pomoći koji mora biti položen pre početka praktičnog ispita.

Obuka u auto školama po novim propisima počinje 25. oktobra ove godine, a oni koji su je započeli po starim propisima, moraju je završiti najkasnije u roku od tri meseca, što je podržala i Zajednica auto škola Srbije.

Ukoliko obuka ne bude završena do 25. januara 2013., kandidat će morati celokupan proces osposobljavanja da obavi iz početka, u skladu sa novim propisima, "što znači da će snositi troškove nove obuke i morati da izdvoji novo vreme za to".

Uprava saobraćajne policije je krajem avgusta upozorila i da pojedina pravna lica, odnosno auto škole vrše upis kandidata za vozače čiju obuku, "s obzirom na raspoloživa sredstva i kadrove, ne mogu završiti u propisanom roku na propisan način, dakle u roku od tri meseca".

Ta uprava je precizirala da 25. oktobra počinje primena Pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozače istakavši da će polaganje teorijskog ispita sa novim testovima početi istog dana.

Prisustvo časovima teorijske obuke, koje će biti obavezno nakon početka primene novih pravilnika o osposobljavanju, "znatno će olakšati kandidatima da uspešno polože proveru znanja putem novih testova".

Ukazuje se i da je realna pojava velikog broja kandidata upisanih po starim propisima, "koji neće položiti teorijski ispit, pa će zahtevati organizaciju dopunske teorijske obuke".

To će stvoriti uslove za nove troškove i izdvajanje novog vremena, "a vrlo izvesno i uslove u kojima će ti troškovi biti nerealno visoki", dodaje se u saopštenju.

Uprava saobraćajne policije jeapelovala na buduće kandidate za vozače "da sagledaju sve bitne elemente za donošenje odluke kada će i pod kojim uslovima započeti i obavljati osposobljavanje".

To je urađeno zbog značaja kvalitetnog osposobljavanja kandidata za vozače, za podizanje nivoa njihove bezbednosti, odnosno bezbednosti saobraćaja, "kao i izbegavanja njihovog mogućeg nezadovoljstva".

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati