Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

26. 09. 2012.

Dinkić: Bržim izdavanjem dozvola pokrenuti privredu

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da je jedan od prioriteta da se izmenama postojećih zakona pojednostave procedure i skrati vreme za izdavanje građevinskih dozvola kako bi se pokrenula privredna aktivnost u Srbiji.

Dinkić je na okruglom stolu u Ekonomskom institutu rekao da je sada prosečno vreme za izdavanje dozvola oko 280 dana što nas svrstava na dno svetske lestvice, ukazavši da je to neophodno promeniti.

Ministar je napomenuo da je izdavanja građevinskih dozvola najgore uređena u našem ekonomskom sistemu, zbog čega smo u izveštaju Svetske banke "Duing biznis" što se tiče toga na 175. mestu od ukupno 183 zemlje.

Kako je Dinkić objasnio, pojednostavljivanje procedura i skraćivanje vremena za dobijanje dozvola, to je jednostavnije nego poreska reforma sistema naknada za uređenje i korišćenje građevinskog zemljišta.

Poresku reformu naknadu za uređenje i korišćenje građevinskog zemljišta, kao i poresku reformu na imovinu i paušalno oporezivanje moguće je, prema njegovim rečima, kompletno sprovesti tek naredne godine.

Dinkić je kazao da je potrebno da svi zainteresovani za tu oblast zajedno rade na toj reformi.

On je rekao da podržava ideju da se naknada za korišćenje i uređenje gradskog građevinskog zemljišta konvertuje u drugačije oporezivanje imovine pravnih lica.

"Smatram da treba ukinuti naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta, ali zato uvesti adekvatno oporezivanje imovine pravih lica", naglasio je Dinkić.

On je dodao da se trenutno porez na imovinu pravnih lica plaća na nerealnu osnovicu, što je u mnogim slučajevima ispod tržišne vrednosti preduzeća.

Dinkić je kazao da jedan od lokalnih prihoda koji bi mogao da bude promenjen, kada bude ukinuta naknada za korišćenje zemljišta, je i reforma paušalnog oporezivanja, jer osnovica nije dobra i preterano je niska za neke delatnosti, na primer advokatske.

Ministar je ukazao i da lokalne samouprave propisuju visoke naknade za uređenje građevinskog zemljišta, koje ne odgovaraju stvarnim troškovima, što poskupljuje gradnju, pa su cene veće nego što bi trebalo da budu.

Dinkić je podsetio da je usvajanjem paketa zakona u parlamentu namenjenih fisklanoj konsolidaciji ukinuto 138 parafisklanih nameta od kojih se neki odnose i na oblast građevinarstva.

On je rekao da su ukinute naknada za grdanju i održavanje javnih skloništa, što je svaki investitor ranije morao da plati, kao i dve naknade za puteve - naknada za priključenje prilaznog puta na javni put, kao i naknada za izgradnju komercijalnih objekata kojima se omogućuje pristup javnom putu.

U budućnosti samo Ministarstvo finansija može da uređuje parafisklane namete, a cilj je da se spreči pojavljivanje novih, poručio je ministar.

Dinkić je rekao da Ministarstvo finansija radi na krovnom zakonu o naknadama za korišćenje javnih dobara koji bi trebalo da bude usvojen do kraja 2012. godine zajedno sa budžetom za 2013. i drugim paketom fiskalanih zakona.

On je, takođe, prihvatio sugestije predstavnika građevinske industrije da se ukine član Zakona o planiranu i izgradnji koji predviđa konverziju prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem uz naknadu, što nema nigde u regionu.

Dinkić: Država će davati kredite za kupovinu stanova

Dinkić je izjavio da će država nastaviti da odobrava sredstva za kupovinu subvencionisanih stanova, ali da više neće graditi stanove za prodaju.
Ne mislim da dajem novac za izgradnju stanova, gde to mogu da grade privatni investitori, rekao je Dinkić na okruglom stolu o racionalizaciji parafiskalnih naknada radi poodsticanja građevinarstva u Ekonomskom institutu.
Ministar je dodao da će država graditi samo socijalne stanove.
Država je za vreme prethodne vlade u okviru programa podrške domaćim građevinarima u uslovima ekonomske krize finansirala izgradnju novog naselja u Beogradu sa 4.600 stanova na mestu voždovačke kasarane "Stepa Stepanović" i naselja na Novom Beogradu "Dr Ivan Ribar", gde će biti izgrađeno oko 700 stanova.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati