Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

16. 12. 2017.  - Autor: Maša Radivojević

HAPSE SE ĆEMAL DOLIĆANIN, MIROLJUB MILIVOJČEVIĆ I POJEDINI ČLANOVI KOMISIJE ZA AKREDITACIJU I PROVERU KVALITETA?

„Već smo dobili mišljenje vladinog Sekretarijata za zakonodavstvo da je nezakonito sve što su u tom slučaju radile Komisija za akreditaciju i Nacionalni savet za visoko obrazovanje. Neko će morati da odgovara za to i, ako bude elemenata, predaću slučaj tužilaštvu. Zbog njihovih odluka 1,600 oštećenih doktora nauka moglo bi da tuži državu. Čekam mišljenje evropskih pravnika i onda ću izneti na videlo sve marifetluke u toj oblasti. Imam mnogo pritužbi o korupciji na svim nivoima...“

HAPSE SE ĆEMAL DOLIĆANIN,  MIROLJUB MILIVOJČEVIĆ  I POJEDINI ČLANOVI KOMISIJE ZA AKREDITACIJU I PROVERU KVALITETA?

Foto: ĆEMAL DOLIĆANIN

Ovo je juče izjavio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a u vezi „akcije“ poništavanja doktorskih diploma nastavnicima na privatnim univerzitetima, koji su doktorirali pre 2005. godine. Naime, ova sumanuta ideja potekla je od pojedinih članova Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK), pre svega od njenog predsednika Ćemala Doličanina i potpuno anonimnog mediokriteta sa neke visoke strukovne škole Miroljuba Milivojčevića, koji je član ove komisije. O Dolićaninu se sve zna: sklon korupciji, nezakonitim radnjama, nepotizmu..., a o Milivojčeviću gotovo ništa. Pokušavali smo na Guglu, Vikipediji i preko raznih drugih pretraživača – on, jednostavno, ne postoji! Tako nismo mogli da saznamo ništa o biografiji ovog anonimusa, kao ni o njegovim akademskim zvanjima i kako i gde ih je stekao. Ovaj, očigledno priglupi, „profesor“ je najostrašćeniji isterivač sumanute ideje da se doktorati stečeni po pravilima jednog zakona o visokom obrazovanju – ne priznaju po novom zakonu!!!. Jer dovoljno je samo dva grama mozga, pa da se shvati da zakoni ne mogu da se ukidaju retroaktivno! To je bilo moguće samo u boljševizmu na početku 20. veka, a ovo je 21. vek! Ovaj pametnjaković to, očigledno, ne zna. Sa druge strane, Dolićanin nije toliko glup. Samo je nezajžljivo gramziv! Jer kako je moguće da su samo privatni univerziteti na meti ovog besmislenog napada? Svi – osim jednog. Kada je ova glupost i ujdurma krenula, pomenuti su svi privatni univerziteti, uključujući i „Singidunum“. Onda je, Dolićanin, brže bolje, u svojstvu predsednika Komisije za akreditaciju izjavio  da je samo na „Singidunumu“ sve regularno! A, zašto? Pa, već smo pisali da je Dolićanin na „platnom spisku“ kod kriminalca Milovana Stanišića, vlasnika „Singidunuma“ (krivične prijave, pravosnažne presude za prevaru, namerno teranje u stečaj, podsticanje na kriminalne radnje poštara, mahinacije sa filijalom „Komercijalne banke“ u Vranju, dok je bio predsednik upravnog odbora iste, itd...). Stanišić, inače, ne plaća samo Dolićanina. I predhodnih godina „na plati“ su mu bili i predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Srđan Stanković, zatim podpredsednik Akreditacione komisije posle 2005. godine Nebojša Janićijević, a predsednik Akreditacione komisije u prethodnom sazivu, Endre Pap „radio je“ kod Stanišića sve vreme svog mandata!!! (kompletna dokumentacija sa dokazima, nalazi se u našoj redakciji).

Dakle, sve visokoškolske institucije, koje su, pre 2005. godine radile po Zakonu o visokom obrazovanju iz 1998 – imale su pravo da kandidatima, koji su završili osnovne i magistarske studije, omoguće da prijave doktorsku disertaciju, rade na njoj, čineći uglavnom empirijska istraživanja i da je, posle 2-3 godine analiza i pisanja, brane pred kompetentnom komisijom. Svi fakulteti u Srbiji su tada dobijali akreditacije samo za osnovne i magistarske studije, a prijava doktorskih disertacija se podrazumevala, pošto tada nije bilo doktorskih studija, koje traju 3 godine, polažu se ispiti, rade istraživački projekti, pa se, tek tada izrađuje disertacija i brani. Tako je po novom Zakonu o visokom obrazovanju, koji je stupio na snagu 7. oktobra ove godine. I samo sumanuti ljudi, poput Doličanina i Milivojčevića – mogu da traže da se doktorske titule stečene po starom zakonu, poništavaju jer nisu branjene po novom Zakonu o visokom obrazovanju!!!

Sledeće pitanje je zašto ovom idiotskom odlukom KAPK-a nisu obuhvaćeni i državni univerziteti? Verujemo da bi broj oštećenih nastavnika, u svim zvanjima, bio preko 10,000! Jer, sve što se dešavalo, pre 2005. godine na privatnim univerzitetima, a u vezi odbrana doktorskih disertacija, dešavalo se i na državnim! Odgovor se naslućuje: Dolićanin i Milivojčević, kao i neki drugi članovi KAPK-a ne bi mogli da naplaćuju „reket“ od državnih institucija, kako bi „pomogli da se problem reši“, a privatni univerziteti su već navikli na reketiranje. Posebno je Ćemal Doličanin poznat po tome, pa ima i razne tarife, kako se priča po akademskim krugovima.

Akademska i šira javnost je šokirana i uznemirana ovakvom odlukom KAPK-a. Posledice ovakve odluke još su nesagledive, pošto se postavlja i pitanje: Šta da se radi sa više od 100,000 studenata, koji su polagali ispite kod 10,000 nastavnika, koji – po sumanutoj odluci KAPK-a podržanoj od strane Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje – nisu u vreme kada su predavali i ispitivali studente bili kvalifikovani za to? Da li će stotine hiljada studenata ostati bez svojih diploma?!

Tužilaštvu za organizovani kriminal već je podneto nekoliko krivičnih prijava od strane oštećenih nastavnika sa privatnih univerziteta, a ozbiljnu krivičnu prijavu najavljuju i sa „Megatrend“ univerziteta uz obimnu dokumentaciju o višegodišnjoj korupciji organizovane kriminalne grupe, na čijem su čelu Ćemal Dolićanin, Milovan Stanišić, Miroljub Milivojčević, Dejan Popović, kao i mnogi članovi Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta.

Da podsetimo: naš portal, već godinama, upozorava na kriminalne radnje i korupciju u visokom obrazovanju. Posebno na korupcionaške aktivnosti Ćemala Doličanina i kriminalne radnje Milovana Stanišića, vlasnika „Singidunuma“. Verujemo da će ministar Šarčević saseći ovu kriminalnu hobotnicu, koja je svoje pipke raširila po čitavom visokoobrazovnom sistemu Srbije. Konačno je novi Zakon o visokom obrazovanju dao šansu i snagu ministru prosvete da stane na put razularenoj bandi, koja godinama, zbog ličnih interesa, uništava visoko obrazovanje u Srbiji.

Izvor: Pressonline

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati